Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2022 8:24:03

Plzeňským Pirátům vadí "kmotrovství" a kumulace funkcí, středočeským je to fuk

Plzeňským Pirátům vadí "kmotrovství" a kumulace funkcí, středočeským je to fuk

Se zájmem jsem si přečetl informaci, že plzeňští Piráti opustili koalici, která vede Plzeňský kraj. I když s ideologií jejich hnutí nesouhlasím, mám rád, když si někdo stojí za svým navzdory tomu, že to pro něj může mít i nepříznivý dopad.

Vím, že to není jednoduché, ale dodá to sílu myšlenkám a postojům, za které bojujete.

Plzeňští Piráti u mě tedy v tomto ohledu stoupli v ceně. Jakoby si řekli "Dost bylo ústupků z našeho programu a podlézání za účelem zisku politických korýtek. Teď ukážeme i ostatním, že návrat ke kořenům je možný. I když jsme se poslední dobou trochu zapletli s těmi, kdo náš program neberou a využili jen naše hlasy, plavba pod pirátskou vlajkou je ještě možná". Klobouk dolů, jestli to tak je.

Škoda, že k podobnému postoji zatím nenašli odvahu i jejich středočeští kolegové. Ti nastoupili na palubu lodi, která je vším, jen ne pirátským plavidlem. V koalici se STAN, ODS a Spojenci už museli překousnout leccos, ale opouštět klidné vody pohodlné plavby, ze které navíc spousta Pirátů profituje, se jim zatím nechce. A je to škoda. Především pro ně samotné.

Příležitostí k tomu, aby prezentovali svoje názory měli spoustu. Hned na začátku jejich vlády mlčky souhlasili s neuvěřitelnou kumulací funkcí, kterou předvádí vedení Středočeského kraje. Téměř nikdo z jejich koaličních partnerů v Radě kraje neměl jen jednu práci radního, nebo hejtmanky. Stíhali těch "prací" spoustu, dělali a dělají k tomu starosty, poslance a různé jiné činnosti. Pirátům to ale nevadilo, mlčky souhlasili a pustili k vodě i názory svých řadových členů z jejich fóra, kterým to "sakra" vadilo.

Další příležitostí, jak ukázat, že pirátský program není jen cár papíru, měli při odvolávání Věslava Michalika z funkce náměstka hejtmanky a radního pro finance. V době, kdy Michalika dohnala jeho "kyperská minulost" a nemohl být ani jmenován do funkce ministra, protože ji nedokázal vysvětlit, neměli s jeho setrváním ve funkci problém a odkazovali se na nedostatek informací. To byla v době, kdy o tom informovala naprosto všechna důležitá média v zemi trochu zvláštní výmluva.  Ta samá situace se opakovala v souvislosti s Michalikovým prokázaným střetem zájmů. Ani ten nebyl důvodem k revizi pirátské tolerance pana Michalika, o kterém se proslýchá, že je tzv. "kmotrem" STAN.

Když jsem výše psal o tom, že je škoda především pro středočeské Piráty samotné, že nenašli odvahu, ani svědomí k opuštění plavidla, které jede naprosto opačným směrem, než mají ve svém programu plavby, myslel jsem to vážně. Moc šancí, jak ukázat občanům nejen Středočeského kraje, že pro ně mají větší hodnotu než dobře placená místa ve státní správě jejich ideje, cíle a životní i politické postoje, už mít nebudou.

Pár takových šancí už promarnili a nám nezbývá, než sledovat, jak naloží s tou další. Ta už může být opravdu poslední. Na příštím Krajském zastupitelstvu 14.2.2022 se totiž bude opět mluvit o odvolání Věslava Michalika z funkce náměstka hejtmanky a radního pro finance. Já osobně ho opět navrhnu z důvodu prokázaného střetu zájmů a nevysvětlených finančních toků jeho firem.

Pokud se při tom středočeští Piráti rozvzpomenou na svůj program a ideály se kterými do politiky vstupovali, neměli by váhat a vymlouvat se. Každopádně bude jejich jednání signálem i pro ostatní Piráty a hlavně pro širokou veřejnost, která nemusí (stejně jako já) souhlasit s jejich ideologií, ale váží si lidí, kteří nemění názory za poskytované výhody.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama