Petr Vanka

náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Plzeňský kraj
  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • 1. vicehejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2022 17:14:00

Byly použity prostředky kraje na podporu předvolební kampaně?

Byly použity prostředky kraje na podporu předvolební kampaně?

Nestandartní smlouvy a podivné personální praktiky na Plzeňském kraji

 Před volbami kraj uspořádal 12. 9. 2021 v Klatovech koncert jako poděkování lidem pracujícím v první linii s koronavirovou epidemií. To je jistě chvályhodná činnnost, ale i ta by měla mít své jasné parametry. My, zastupitelé kraje jsme byli uvedeni v omyl, když nám bylo řečeno, že se jedná o charitativní akci. Přitom krajský úřad za koncert zaplatil více než milion korun. Částka v takové výši by ovšem musela být schválena dle Směrnice Rady Plzeňského kraje o zadávání veřejných zakázek.

Tady došlo k hrubému porušení, nebylo zrealizováno výběrové řízení na dodavatele, zakázka byla uměle rozdělena tak, aby ji mohl neoprávněně podepsat úředník Plzeňského kraje. O realizaci koncertu nerozhodla ani rada ani zastupitelstvo. Důvod je zřejmý. ODS využila této akce ke své předvolební agitaci, kdy mimo hejtmanky Ilony Mauritzové se veřejně, jak na podiu, tak v pozdějších výstupech v médiích prezentovali pouze jednička kandidátky ODS Martin Baxa a trojka na kandidátce ODS Rudolf Salvetr. V tomto případě se jedná o jasné zneužití veřejných prostředků a jejich neoprávněné uvolnění.

Dále Petr Vanka, předseda Kontrolního výboru a předseda Klubu zastupitelů ANO + nezávislí uvádí:
Celou záležitost považuji za závažnou chybu a na jednání ZPK 14. 2. 2022 budu požadovat podání vysvětlení od paní hejtmanky. Nejedná se o první podivnou praktiku a obejití platných předpisů ze strany vládnoucího vedení kraje. Můžeme se bavit o kumulaci funkcí, střetu zájmů, o personálním obsazení důležitého a řídícího postu v nemocnicích kraje člověkem, který je veřejně označován za „kmotra“ ODS.

Záležitost okolo personálií nemocnic vzbudila velkou diskuzi už na Radě kraje, kde byli koaliční partneři, bez ohledu na koaliční smlouvu, prostě na sílu přehlasováni. I v tomto případě budeme žádat vysvětlení jak od hejtmanky, tak i ostatních členů koalice. Máme nejsilnější klub v Zastupitelstvu Plzeňského kraje, jsme v opozici a je naší povinností monitorovat práci vedení kraje, poukazovat na chyby a podpořit taková řešení, která povedou k vymýcení svévolných a papalášských rozhodnutí.

Byly použity prostředky úřadu Plzeňského kraje na podporu předvolební kampaně?

Vše nasvědčuje tomu, že ano říká Petr Vanka, předseda Klubu ANO + nezávislí PK. Od ukončení vyjednávání po krajských volbách 2020 poukazujeme na to, že současná koalice byla složena politickými matadory tak, aby se dal v maximální míře využít potenciál krajského úřadu, mediální i finanční, na podporu vlastních kandidátů ve volbách do Poslanecké sněmovny 2021. Díky brilantně provedenému vyjednávání dosáhla tehdy ODS naprosté vlády nad krajem.

Opírám svůj názor o zjištěná fakta. Plzeňský kraj zaplatil za koncerty pro zdravotníky celkovou částku přes 2 miliony korun bez výběrového řízení na dodavatele, zakázky byly rozděleny tak, aby je mohl schválit pouze úředník bez vědomí Rady nebo Zastupitelstva. Zvlášť poslední koncert 12.9.2021 se dá hodnotit jako předvolební, mediálně se dostal zcela pod kontrolu ODS, do voleb zbývaly už jen 3 týdny.

Zásadní věcí pro podporu mého názoru je ovšem dění okolo hejtmanky Ilony Mauritzové. Paní hejtmanka má tým 12 lidí, kteří se starají o mediální komunikaci, marketing a vnější vztahy. Přesto ještě využila služeb dvou externích dodavatelů na období od začátku roku do září 2021 ( v říjnu byly volby). Jeden (sponzor ODS) měl smlouvu na dodání mediálních podkladů v oblasti osobního PR hejtmanky PK a strategického plánování komunikace kraje za 45 000 korun měsíčně ( celkem 410 000 korun), druhý dělal Analýzu a propagaci Facebooku Plzeňského kraje za 49610 korun měsíčně ( celkem 396 880 korun) s ukončením opět v září před volbami.

Načasování je přinejmenším podezřelé. Nebo se jedná o zažitý a všeobecně používaný systém, kdy politik využívá zázemí úřadu i pro osobní prezentaci z důvodu, že právě on je mediální tváří pro veřejnost? Nejspíš by se měla nastavit jasná pravidla, která přesně určí mantinely osobní a politické propagace včetně používaných médií.

Je tedy vidět, že hospodaření s penězi daňových poplatníků, bývá někdy využíváno zpochybnitelným způsobem. Samozřejmě bude náš klub na jednání Zastupitelstva dne 14. 2. 2022 požadovat vysvětlení nejen od paní hejtmanky, ale i od koaličních partnerů. Chceme znát na celou věc názor zastupitelů z České pirátské strany, STAN a PRO Plzeň.

Petr Vanka
zastupitel, předseda Kontrolního výboru
předseda Klubu krajských zastupitelů ANO+nezávislí PK
Plzeňský kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama