prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2022 20:08:00

Neučitelům, školníkům, kuchařkám, administraci, vůbec nic

Neučitelům, školníkům, kuchařkám, administraci, vůbec nic

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny 16. února 2022 k programu schůze.

 Dobrý den. Vážená paní ministryně - před chvílí tady byla, vážený pane předsedo, já mám takovou prosbu nebo žádost o zařazení nového bodu do programu schůze, který by byl nazván Financování resortu školství. Proč zrovna resort školství? No protože si myslím, že všichni tady inzerujeme, že je to strategická záležitost a že je tomu potřeba věnovat péči, na druhou stranu v programovém prohlášení vlády jsem v podstatě našel jediné konkrétní číslo, a to bylo těch 130 % přidání na růst platů tzv. pedagogickým pracovníkům, což fakticky znamená učitelům středních a základních škol a neučitelům, školníkům, kuchařkám a já nevím komu všemu, administraci, vůbec nic. Úplně samostatná záležitost tady v té mzdové oblasti pak zůstává tradiční téma, které tady v podstatě reprezentace vysokých škol často uvádí, a to jsou mzdy akademických pracovníků, protože když se hovoří o přidávání, tak vláda myslí regionální a střední školství a vysoké školy jsou opominuty, přičemž bych tedy poukázal na to, co je v té kapitole 333, kdy se tam hovoří o tom, že existuje řada pracovníků na vysokých školách, které v podstatě jsou na tom vzhledem k nemožnosti získat nějaké vnější projekty, tak jsou prostě finančně na tom biti, takže na středních školách jsou na tom líp.

Ale já nechci zabíhat do detailů, to souvisí... Tady bych mohl hovořit ještě o kvalitě vysokých škol, která evidentně souvisí se změnami zákonů, které bychom měli udělat a měli bychom poměrně hodně prodiskutovat a nejenom na výborech, ale i tady ve Sněmovně. Tím myslím zákon o vysokých školách, pak ta tzv. stotřicítka, čili zákon o vědě a výzkumu, školský zákon apod.

Jenom takhle jsem chtěl stručně říct, že vidím potřebu diskutovat o financování resortu školství a prosil bych o zařazení tohoto bodu do programu této schůze. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama