Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2022 21:15:00

Jeden z otců zakladatelů našeho státu se stal obětí atentátu

Jeden z otců zakladatelů našeho státu se stal obětí atentátu

Připomínka na facebookovém profilu k výročí úmrtí Aloise Rašína

 Před 99 lety (18. února 1923) zemřel Alois Rašín, jeden z otců zakladatelů našeho státu. Stal se obětí atentátu, který spáchal anarchokomunista Šoupal. Citát, na který bychom měli pamatovat: „Po válce je bída a tak lidé chtějí socialismus, a když je socialismus tak je bída.“

A. Rašín byl autorem textu zákona o zřízení samostatného státu československého. Byl prvním ministrem financí, autorem měnové odluky od rakousko-uherské měny, která zachránila stát od hyperinflace. Celý život prosazoval striktní rozpočtovou politiku a posilování české koruny. Nikoliv náhodou nese jeho jméno medaile VŠE v Praze, udělovaná od r. 1999 za zásluhy o rozvoj této školy nebo za přínos k rozvoji ekonomické vědy a vzdělanosti.

JUDr. Alois Rašín se narodil 18. října 1867, vystudoval právnickou fakultu v Praze a v roce své promoce (1891) vydal brožurku České státní právo, v které formuloval svůj program obnovení českého státu. To vedlo až k jeho zatčení a odsouzení k těžkému žaláři na dva roky. V roce 1911 byl zvolen poslancem Říšské rady za Mladočechy, kde působil ve finančním a rozpočtovém výboru. V roce 1915 byl spolu s Karlem Kramářem zatčen a odsouzen k trestu smrti za protihabsburskou činnost. V roce 1917 byl novým císařem Karlem amnestován a byla mu vrácen i poslanecký mandát.

Byl zakládajícím členem nové strany České státoprávní demokracie (od roku 1919 Česká národní demokracie), stal se jedním z hlavních tvůrců příprav samostatného státu, který 28. října 1918 spolu s Antonínem Švehlou, Jiřím Stříbrným, Františkem Soukupem a Vavro Šrobárem vyhlašuje.

Alois Rašín se v listopadu 1918 stal ministrem financí nové republiky a začal tvořit koncepci finanční politiky nového státu a připravovat tajnou operaci hospodářského a měnového osamostatnění rodící se republiky. Na začátku března 1919 celou operaci okolkování rakouskouherských bankovek provedl po 3 měsících příprav během 7 dnů. Zachránil tím Československo od hyperinflace. Měsíc později zajistil vydání vlastní československé měny a po dalším měsíci předložil první rozpočet našeho státu.

Do funkce ministra financí se vrátil v roce 1922 s úkolem opětovné stabilizace měny a snížení nadměrných vládních výdajů. 5. ledna 1923 u dveřích jeho bytu na něj spáchá atentát bývalý člen KSČ Josef Šoupal, který sám sebe označil za anarchokomunistu. Po šesti týdnech ministr financí na následky zranění umírá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama