Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2022 22:21:00

Inflace a kupní síla

Inflace a kupní síla

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům inflace

 „Niklák (5 centů), tolik už dneska nemá hodnotu ani deseticent,” řekl jednou americký baseballista Yogi Berra.

Některým z nás se může zdát, že inflace není až tak závažným problémem. Vidí a setkávají se sice v obchodech a na účtech se zdražováním, ale o své úspory se zas tak nebojí. Inflace z nich však každoročně nemilosrdně ukrajuje, i když se na první pohled může zdát, že tomu tak není.

Někteří lidé si tento fenomén zcela neuvědomují. Mají pocit, že když na počátku roku měli v krabici pod postelí nebo v trezoru 100 tisíc korun a konci roku je tam zase najdou, mají stále stejných 100 tisíc. To je ale omyl.

I když je částka nominálně stejná, její reálná hodnota se za rok při 8% inflaci sníží o 8 tisíc. Jinými slovy za stejných 100 tisíc si na konci roku koupíte méně zboží než na počátku roku. Jejich hodnota se reálně smrskne na 92 tisíc. Peníze inflací ztrácí svou kupní sílu.

Mysleme na to, když uslyšíme někoho tvrdit, že s rostoucí inflací není potřeba bojovat a že sama odezní. Nejde totiž o nic menšího než o naše úspory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama