Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2022 18:45:00

Lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci

Lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

 Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, vážený pane velvyslanče,

snažili jsme se v uplynulých měsících diplomatickou cestou odvrátit konflikt na Ukrajině, ale Rusko si vybralo cestu války. Dnešní den jsme svědky naprosto neobhajitelného a ničím nepodloženého a nevyprovokovaného aktu agrese ze strany Ruska vůči Ukrajině. Rusko pošlapává ty nejzákladnější principy evropské bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití. Po letech pracně budované stability v Evropě Rusko opět přináší do Evropy válku, chaos a utrpení. A utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým občanům a dalším Evropanům.

Zažíváme v přímém přenosu manipulace s informacemi, dezinformace a umělé důvody agrese, které si vytvořil ruský bezpečnostní aparát, aby tak odůvodnil své kroky na Ukrajině. Nemohou takto falešně vytvořené důvody v žádném případě ospravedlnit ruskou invazi.

Ještě včera mi ruský velvyslanec na Ministerstvu zahraničních věcí, mému náměstkovi, tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů na Donbasu jsou pouhými dezinformacemi západních médií. Je tedy naprosto očividné, že lež se stala zcela běžným nástrojem ruské státní moci. A to včetně diplomacie. Proto i česká diplomacie jednoznačně odsoudila a označila za neakceptovatelné chování Ruské federace a podle toho také následují kroky, které česká vláda činí na mezinárodním poli ve vztahu k Rusku a ve vztahu k Ukrajině. Na mezinárodním poli především v Evropské unii zastáváme jasný a razantní postoj ohledně sankcí. Dnes večer bude mimořádné jednání Rady Evropské unie, kde se účastní pan premiér Fiala. Zítra se koná jednání ministrů zahraničních věcí, kterého se účastním já. Předpokládáme, že budou přijaty sankce na těchto dvou jednáních.

Co se týče vztahu vůči Ruské federaci, tak jsme zahájili celou řadu kroků, které povedou k omezení vlivu ruských bezpečnostních složek na území České republiky. Některé z nich dnes již byly oznámeny, na dalších aktivně pracujeme. Vůči Ukrajině hledáme maximální možnou míru podpory nejen vyjádřením solidarity, ale i skrze konkrétní kroky ať již humanitární, nebo další. Samozřejmě také se staráme o naše občany na území České republiky, aktivně řešíme situaci našich zaměstnanců na zastupitelském úřadě, pozorovatelů v misi OBSE a tak podobně. Myslím si, že dnes státní správa odvádí naprosto maximální výkon, všichni jedou na sto procent.

Dámy a pánové, zažíváme bezprecedentní události, zažíváme barbarský akt ze strany Ruska vůči Ukrajině a to, co se dnes odehrává, a ta důležitost spočívá v tom, že bojujeme jako celé západní mezinárodní společenství o to, aby byla dodržována ta nejzákladnější práva a principy, které jsme si zde utvořili po druhé světové válce. Tedy, že se územní integrita státu, územní celistvost a jeho suverenita nemění silou.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama