Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2022 17:39:00

Rusko, vedené psychopatickým Putinem, napadlo nezávislou Ukrajinu

Rusko, vedené psychopatickým Putinem, napadlo nezávislou Ukrajinu

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

 Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, omlouvám se kolegyni Němcové, ale z důvodu nadcházející tiskové konference jsem využila svého přednostního práva.

Dovolte mi, abych i za náš klub KDU-ČSL přednesla náš postoj k situaci na Ukrajině.

Svoboda není samozřejmost, demokracie není samozřejmost. To si uvědomujeme poslední dobou čím dál častěji. Od včerejšího rána víme, že bohužel ani mír v Evropě není samozřejmost. A to především kvůli autoritářským režimům, aktuálně kvůli autoritářskému režimu prezidenta Putina, kterému i některé z našich čelních představitelů, současných i minulých, donedávna tleskali a hájili jej. Nyní slyšíme, že se zmýlili. Trochu pozdě, s jejich znalostmi a přinejmenším politickými zkušenostmi. Já se však ptám, nezvýšila i tato podpora ze strany některých představitelů demokratických zemí odhodlání Putina rozšiřovat své mocenské chutě? Nechávám bez odpovědi. Ale nyní si dovolím pojmenovat věci, tak jak je vidím. Mnohé tady již zaznělo. Ale tak důležité a hrozné věci, které se nyní dějí, o kterých tady dnes hovoříme, je dobré opakovat klidně i vícekrát. Ať si to opravdu uvědomíme, celý náš národ, celá Evropa, až do morku kostí.

Rusko, vedené psychopatickým Putinem, napadlo nezávislou Ukrajinu. Jedná se o bezprecedentní útok na suverénní stát, který nezavdal nejmenší příčinu k tomuto válečnému aktu ze strany Ruska. My občané ČR si lehce vzpomeneme na léto roku 1938, na rok 1968. My Češi Ukrajině velmi dobře rozumíme. Z historie ji známe. Máme ji zakódovanou ve svém DNA.

Ukrajinci dnes bojují za svoji svobodu, u Charkova, Oděsy, Kyjeva a dalších měst, my je v tom nemůžeme nechat. Pevně věřím, že sankce Západu, EU budou dostatečně tvrdé, sankce musí Putina bolet. Také je velmi nutné zaměřit se na masivní obranu proti dezinformacím, které z ruských zdrojů jedou ve velkém. To vše jsou velké výzvy, kterým se musíme postavit čelem.

Vyjadřujeme plnou solidaritu ukrajinskému lidu, ukrajinským představitelům a plně podporujeme veškeré kroky EU a NATO vůči Rusku, vč. ekonomických sankcí, včetně těch nejsilnějších.

S ohledem na poslední informace, kdy na Ukrajině jsou bombardovány civilní objekty, umírají civilní občané, především začali umírat ti nejnevinnější a nejzranitelnější, a to jsou děti, si dovolím vyzvat i mezinárodní společenství, aby Mezinárodní trestní soud vyhlásil a uznal tento akt jako válečný zločin, neboť dle mého názoru podstata válečného zločinu již byla naplněna. Není k tomu možné mlčet. Je potřeba přicházet se stále tvrdšími a tvrdšími opatřeními a sankcemi, protože Putin se jenom tak nezastaví. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama