Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2022 17:17:54

Kocourkov nebo pokračování cílené destrukce?

Kocourkov nebo pokračování cílené destrukce?

Během posledních více než dvou let se pracovníci hygieny stali velmi důležitým článkem v boji proti koronaviru. Tím se ale také zvýraznily problémy, kterým systém hygienických stanic čelí po destrukčním působení polistopadových vlád.

V minulosti patřili českoslovenští epidemiologové ke světové špičce. Obrat přišel v roce 2003, kdy došlo k rozdělení krajských hygienických stanic na krajské hygienické stanice a zdravotní ústavy. Následně byly nadměrně zdůrazňovány dozorové metody práce a úřední výkon. To vše vedlo ke snížení atraktivity oboru. Ročně ukončovalo obor hygieny pouze jeden až dva lékaři, kteří při svém nástupu měli mnohem nižší nástupní platy než jejich kolegové v nemocnicích. Největší ranou byla pak cílená devastace mezi roky 2006 až 2010, za vlády ODS a TOP 09. Hygienická služba přišla o téměř polovinu personálních kapacit i finančních prostředků. Na nebezpečnost tohoto kroku KSČM spolu s odborníky opakovaně upozorňovala. Je příznačné, že současná vláda pětikoalice, opět s ODS v čele, pokračuje ve své nepochopitelné likvidační politice a tím programově ohrožuje ochranu veřejného zdraví svých občanů. Nejde totiž jen o Covid – 19.

Koncem minulého roku vláda P. Fialy rozhodovala o růstu platů státních zaměstnanců, ale zaměstnanci hygienických stanic se zvýšení platu nedočkali. Opět výrazně klesají počty hygieniků, ubývá tabulkových míst, a dokonce bylo hygienickým službám sníženo množství finančních prostředků na platy i provoz. Z původních 6 000 hygieniků jich dnes pracuje už jen asi 2 100. Z toho je kolem 130 lékařů, kterým ale v loňském roce byla zrušena platová tabulka. Přišli tím o své zařazení mezi takzvané klíčové pracovníky a o finanční ohodnocení, jaké mají lékaři na jiných pracovištích. Loňské posílení kapacity pracovníků bylo po dvou letech koronavirové krize aspoň náznakem uznání důležitosti hygienických stanic při ochraně veřejného zdraví. Letošní vládní úsporná opatření snížily hygienám objemy finančních prostředků skoro o 95 milionů na platy a další procenta na provoz! Ministerstvo zdravotnictví na svém rozhodnutí trvá a nehodlá nic měnit v duchu hesla: Za dobrou práci vyhazov! Další důkaz arogance a nekompetentnosti asociální pravicové vlády ODS, TOP 09, KDU – ČSL, STAN a Pirátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama