RNDr. Jitka Seitlová

  • KDU-ČSL
  • Přerov
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2022 17:13:00

Změna celé struktury našeho vnímání energií

Změna celé struktury našeho vnímání energií

Projev na 21. schůzy Senátu ČR dne 2. března 2022 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov.

 Děkuji, pane místopředsedo. Pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem moc ráda, že vystoupil předřečník, pan senátor Fischer, a otevřel prostor pro debatu v širším pohledu na to, v jaké situaci se nyní nacházíme. Omlouvám se, že jsem se zamyslela, slovy pana ministra, opravdu mě zaujalo to, jakou má představu dále pracovat s materiálem, který nejen před námi leží, ale v celém širším kontextu.

Myslím, že mnozí z vás včera slyšeli projev Ursuly von der Leyen. A myslím, že jasně zaznělo, že sice se musíme na Green Deal a balíček dalších návrhů podívat z pohledu nové situace, nicméně otázka a cíl, řešení současné jednak klimatické změny a jednak určitých bezpečnostních parametrů, které k tomu přistupují, ale byly známy i dříve, nadále trvá. A pokud se podíváme na celou situaci, tak víme, že mnoho řešení není. Je tady jakýchsi 14 návrhů balíčku, který je některými naprosto zavrhován, někteří uvažují, které z návrhů jsou realizovatelné, ale fakticky, jestliže máme zajistit bezpečnost naší země tak, abychom nebyli závislí na tom, co je pro nás zásadní, pro naši ekonomiku, pro život našich lidí, tak nám nezbývá, než hledat jiné zdroje nebo zdroje, které tu možná byly, ale mají být v jiné, daleko bezpečnější obnovené formě. Ale na druhé straně také snížit spotřebu. A to zůstává jako priorita.

V návrhu, který tu máte, tak se říká, že si to každý stát může řešit podle svého. Já myslím, že ano, tady jistě, ten prostor by tam měl být ponechán, je to směrnice, není to nařízení, ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že to možná budou občané, kteří nás budou žádat o to, aby dostali podporu na to, aby měli solární energie, aby nemuseli být závislí na tom, co přichází z nebezpečného zahraničí, na které se nemůžeme spolehnout. Možná že nastanou situace, které budou pro nás absolutně rizikové a budeme skutečně potřebovat využití místních zdrojů. A tak nejen otázka zaměstnanosti, o které hovořil tak velmi, řekla bych, fundovaně pan senátor Fischer, je to otázka i jakési energetické bezpečnosti, s kterou teď musíme pracovat a o které musíme jednat. A znovu říkám, zřejmě dojde k určitým změnám, které jsou vynucené válečnou situací, která je. A budeme muset některé věci nárazově řešit trošičku jinak.

Nicméně ta vize, ten cíl, a já řeknu ten „Marshallův plán“, nás čeká, je změna. Změna celé struktury našeho vnímání energií, našeho vnímání toho, že klimatické změny pokračují a mohou mít stejně vážné, ne-li vážnější dopady než možná si dokážeme v tuhle chvíli připustit. Nejsou bohužel, přestože se teď bavíme o situaci válečné, která je mezi lidmi, tak žijeme na planetě, která ovlivňuje nejenom náš kontinent, ale celý svět. A ty změny pokračují. A ta usnesení, která tam máte v tom materiálu, tak já myslím, že některá už jsou překonaná. Překonaná v tom smyslu, že zřejmě ta strategie bude trochu jiná. A já se proto přiznám, že se zdržím při hlasování, protože se s nimi nemůžu ztotožnit. Já bych si přála a myslím si, že by to měl být cíl náš všech, abychom byli jednak ve vyšší bezpečnosti z hlediska energetických a abychom si uvědomili tyto souvislosti v rámci strategie nejenom České republiky, nejenom Evropy, ale všech těch vztahů geopolitických, které nyní nastaly. Takže děkuji za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama