David Smoljak

  • STAN
  • Praha 9
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2022 17:38:00

Říkáme dokolečka - Jo, cíl je dobrý, ale vlastně to nejde

Říkáme dokolečka - Jo, cíl je dobrý, ale vlastně to nejde

Projev na 21. schůzi Senátu ČR dne 2. března 2022 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov.

 Já vám děkuji za slovo, paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já se musím přiznat, že mám obecně trochu problém s postojem, který říká, že vlastně obecně souhlasíme s cíli Green Deal nebo s cíli dekarbonizace, snížení emisí, ale pak dodáme „ale“ a vlastně zpochybníme všechny nástroje, kterými lze tohoto cíle dosáhnout. Já už jsem to uváděl minule a musím to zopakovat znovu. Mám pocit, že opravdu někdy v těch našich postojích vlastně říkáme – jo, cíl je dobrý, ale vlastně to nejde. Já si myslím, že takhle dlouhodobě prostě nemůžeme postupovat. A mám i výhradu vůči některým konkrétním argumentům. Uvedu alespoň jeden z usnesení garančního výboru, který má výhrady k používání baterií v elektromobilech pro regulaci disproporcí mezi výrobou a spotřebou elektrické energie, které bez předchozího smluvního závazku narušuje principy soukromé vlastnictví. Já se tedy přiznám, že jsem se to snažil prostudovat dopodrobna, ale fakt jsem tam nic takového nenašel. Já jsem zaznamenal debatu o tom, v širším kontextu, že by vlastně bylo docela praktické a výhodné pro všechny strany, kdyby majitelé elektromobilů mohli dobrovolně přistoupit na to, že poskytnou tu kapacitu té své baterky pro to, aby, když jsou výkyvy v sítích, mohli, když je energie hodně, zadarmo čerpat, a když je jí málo, tak určitý objem energie vrátit do té sítě. Ale všechny ty úvahy jsou založené na naprosto dobrovolném souhlasu. A jejich výsledkem je prostě taková win-win situace, že ten majitel toho automobilu na tom vydělá. A ta síť bude mít větší stabilitu. Čili já se nemůžu ztotožnit s usnesením v té podobě, v jakém vlastně ho navrhuje garanční výbor. Zopakoval bych, že, ono už to tady padlo, ale je to opravdu důležité, že ty budovy jsou největším spotřebitelem energie.

Využívají 40 % energie a vytvářejí 36 % emisí. A stále většinou využívají energii z fosilních paliv. A ta naše závislost na těch fosilních palivech je něco naprosto toxického, čeho se skutečně musíme zbavit. I v souvislosti s tou krizí na Ukrajině vidíme, že prostě na ty fosilní paliva spoléhat nemůžeme. Takže já bych to jenom zakončil krátkým citátem: „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.“

Děkuji za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama