Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2022 7:24:10

Hnutí SPD plně respektuje svobodu projevu a zásadně odmítá její cenzuru!

Hnutí SPD plně respektuje svobodu projevu a zásadně odmítá její cenzuru!

Český správce domén CZ.NIC po konzultaci s bezpečnostními složkami a na základě doporučení vlády zablokoval od minulého pátku přístup na internetové stránky několika webů s odůvodněním, že šířily dezinformace a ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Hnutí SPD je vlastenecké hnutí, které programově prosazuje přímou demokracii na základě širokého obecného referenda, které by umožnilo občanům rozhodovat o zásadních politických a veřejných otázkách, včetně členství v mezinárodních organizacích, a to za dodržování všech práv a svobod občanů. Zásadně odmítáme cenzuru svobody projevu a vzhledem k tomu, že bylo vypnuto několik tzv. „dezinformačních“ webů, důrazně upozorňujeme, že svoboda projevu je zaručena ústavou a že pokud se někdo cítí poškozen, je třeba to řešit trestněprávní nebo občanskoprávní cestou. Budeme požadovat po vládě, aby zdůvodnila, proč nechala tyto weby zablokovat.  

Zastáváme názor, že společnost, v níž se uplatňuje cenzura, nelze pokládat za plně demokratickou. Cenzura se projevuje zejména omezováním až znemožněním šíření informací a názorů na sociálních sítích, nevyvážeností obsahu a nedostatečnou veřejnou kontrolou veřejnoprávních médií. Zasahování do svobody projevu jinak než podle platných zákonů a řádným soudním rozhodnutím je nepřijatelné. Je také nepřípustné, aby např. sociální sítě svévolně cenzurovaly a porušovaly základní lidská práva daná Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod.

Základní práva a svobody dosažené v ústavě, konkrétně její pasáže z Listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky, v zásadě vyjadřují vztah mezi státem a občanem. Tyto pasáže mimo jiné zní: „Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné. Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Cenzura je nepřípustná. Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.“

Hnutí SPD plně respektuje svobodu projevu a zásadně odmítá její cenzuru. Tvrzení některých představitelů vládních stran, že jsme propagátory a šiřiteli dezinformací protizápadních a proruských narativů jsou lži a nezakládají se na pravdě. Naše hnutí není probruselské ani proruské, ale hájíme zájmy České republiky a našich slušných občanů, včetně jejich práv a svobod. Svoboda projevu je podmínkou fungování demokracie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama