Ing. Ondřej Knotek

  • ANO 2011
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2022 14:43:26

Europoslanci ANO vyzvali vedení EU k vyhodnocení dopadů války na Green Deal

Europoslanci ANO vyzvali vedení EU k vyhodnocení dopadů války na Green Deal

Europoslanci z hnutí ANO Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík iniciovali výzvu šéfům EU, aby urychleně vyhodnotili dopady ukrajinského válečného konfliktu na právě projednávanou Zelenou dohodu, tedy tzv. „Green Deal“.

Součástí výzvy je i žádost o předložení nutných změn v platné i projednávané legislativě. 


Energetická účinnost, technologická otevřenost a propojenost


Dopis adresovaný předsedkyni evropské komise Ursule von der Leyenové, předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi a dalším klíčovým členům Evropské komise zdůrazňuje nutnost zásadních opatření k zajištění stability a soběstačnosti evropské energetické soustavy. Zároveň apeluje na potřebu respektování technologické otevřenosti, což v praxi znamená vývoj a budování nejen podporovaných obnovitelných zdrojů, ale bez předsudků podpořit i jiné technologie, které nejsou založeny na spalování fosilních paliv, jako je například jaderná energie.


„Nová geopolitická situace vyžaduje, aby se Evropa stala energeticky soběstačnou. Kromě rozvoje obnovitelných zdrojů musíme využít všechny dostupné čisté zdroje energie včetně jádra a zaměřit se na energetickou účinnost,“ řekl europoslanec Martin Hlaváček.


Snížení dovozu fosilních paliv vyžaduje přehodnocení rychlého odklonu od uhlí


V souvislosti s válečnou agresí Ruska na Ukrajině je od vedoucích představitelů EU a hlav členských států slyšet hlasité volání po urychleném snížení závislosti na dovozu fosilních paliv ze států mimo EU, a to zejména z Ruska. To je ale v rozporu s aktuálními energetickými plány některých členských států včetně Česka. Plány na splnění klimatických cílů jsou dnes postaveny na přechodu z uhlí na zemní plyn a následně plyn nízkoemisní. Od tohoto záměru má být ustoupeno, což by ale znamenalo místo zrychleného uhelného útlumu nutnost i nadále využívat uhlí až do roku 2038, jak ostatně doporučila i uhelná komise. S útlumem uhlí ale počítá nově projednávaná evropská zelená legislativa.


„Bude nutné přehodnotit plánované změny zdanění energií tak, aby nedošlo k výraznému znevýhodnění tradičních fosilních zdrojů v době, kdy se bez nich neobejdeme,“ řekl europoslanec Ondřej Kovařík.


Výzva má podporu europoslanců z jiných států


„Je určitě dobře, že naše výzva má širší podporu i mezi europoslanci jiných členských států. Dobře si uvědomujeme, že stabilita a předvídatelnost v energetice je pro Česko i EU naprosto klíčová. Škoda, že tuto iniciativu podpořil jen jeden zvolený zástupce z vládní pětikoalice,“ doplnil europoslanec Ondřej Knotek.


Výzvu k vyhodnocení dopadů ukrajinského válečného konfliktu podpořili poslanci z Polska, Německa, Rumunska, Dánska, Lotyšska, Švédska a Slovenska. Kromě Ondřeje Knotka, Ondřeje Kovaříka a Martina Hlaváčka z hnutí ANO se za tuto výzvu postavila  také Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama