Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2022 18:47:00

Pomoc bezbranným je nám vlastní už od dob Masaryka

Pomoc bezbranným je nám vlastní už od dob Masaryka

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu výročí narození T. G. Masaryka

„Humanitní ideál vyžaduje, abychom soustavně, všude a ve všem odpírali zlému. Humanita není sentimentalita, ale práce a opět práce.“ TGM

Dnes si připomínáme 172. narozeniny prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigua Masaryka.

Všichni známe jeho odkaz politický a filozofický, díky kterému se můžeme těšit ze života ve vlastním státě. Ale v situaci dnešních dní nesmíme zapomínat na humanitní stránku jeho osobnosti.

Už více než 10 dní se zatajeným dechem sledujeme události na Ukrajině. Zároveň se snažíme ze všech sil pomáhat uprchlíkům, kteří k nám utíkají před hrůzami války. Masaryk nám v tomto může být dobrým příkladem. Byl to právě on, který se ve 20. letech zasadil o velkou pomoc tehdejšího Československa pro občany Ruska, kteří utíkali před bolševickým režimem a občanskou válkou. Masarykova ruská pomocná akce do značné míry formovala následný přístup první republiky k pomoci občanům cizích států v nouzi. Proto se naše země stala bezpečným přístavem nejen pro uprchlíky před bolševismem, ale následně i před nacismem. A proto zůstala Československá republika poslední výspou svobody a demokracie ve střední Evropě 30. let.

Dnes čelíme podobné výzvě. Rusko už možná není bolševické, ale současná ruská vládnoucí garnitura vyznává podobné metody – ničení, agresi, nesvobodu. Právě proti nim bojuje současná Ukrajina. Kvůli tomu muselo opustit své domovy miliony žen a dětí. Pomoc bezbranným je nám vlastní už od dob Masaryka. Proto věřím, že všichni společně uděláme maximum pro pomoc Ukrajincům.

Děkuji všem, kteří pomáháte!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama