ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 7:37:00

Pražské kongresové centrum je na strategické poloze

Pražské kongresové centrum je na strategické poloze

Krizový štáb hl. m. Prahy doporučil, aby asistenční centrum pro Ukrajince zůstalo na Vyšehradě až do odvolání

Ve středu odpoledne se sešel Krizový štáb hl. m. Prahy, který projednal možnost provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině až do odvolání v Kongresovém centru Praha (KCP), a to minimálně do doby, než by byla nalezena vhodnější alternativa. Pražská záchranka také umístí na Hlavní nádraží Praha kontaktní centrum s péčí zajištěnou mediky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Současně bude moci záchranka vyslat speciální vozidlo GOLEM do košické nemocnice pro podporu jejich urgentního příjmu.

Pražský krizový štáb doporučil na svém zasedání ve středu odpoledne, aby zůstalo zachováno stávající Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v prostorách Kongresového centra Praha na Vyšehradě. Zde by mělo být do doby nalezení vhodné alternativy (vyhovující v oblasti kapacity, dopravní dostupnosti, logistiky a dalších stěžejních oblastí), případně až do odvolání podle aktuální situace s uprchlickou krizí spojenou s ruskou agresí na Ukrajině.

„Kongresové centrum Praha je nyní klíčovým místem pro lidi prchajícími před válkou na Ukrajině, protože jim nabízí balíček komplexních služeb pro legální pobyt v Česku. Denně obslouží zhruba tři a půl tisíce žadatelů, a to díky maximálnímu nasazení složek integrovaného záchranného systému, úředníků i všech dobrovolníků,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib. 

Po celou dobu fungování asistenčního centra bude hlavní město v úzkém kontaktu s KCP tak, aby bylo možné upravit případný program KCP ve prospěch provozu centra pomoci, a to včetně přesunutí plánovaných akcí na pozdější termín či jejich zrušení.

„Pražské kongresové centrum je na strategické poloze na metru Vyšehrad, zároveň svou velikostí a zařízením nabízí kvalitní a bezpečné zázemí pro klienty asistenčního centra, hasiče, policisty, zdravotníky a dobrovolníky, kteří zde pracují. Důležitá je úzká spolupráce s vedením centra, Středočeským krajem a Ministerstvem vnitra,“ dodává náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

V rámci pomoci rodinám prchajícím z válečného konfliktu směrem do České republiky zajistí Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy společně s mediky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy péči v kontaktním centru na Hlavním nádraží Praha. Případné detaily budou řešeny pomocí memoranda. V souvislosti s tím byl doporučen také přesun autobusové zastávky Wilsonova a demontáž městského mobiliáře z důvodu přístupu vozidel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy ke kontaktnímu centru v budově Hlavního nádraží Praha.

V rámci štábu se jednalo také o mezistátní pomoci pražské záchranky. „Jsem ráda, že krizový štáb projednal a doporučil možnost mezistátní výpomoci pro Slovensko, kde by mohlo být až do konce dubna nasazeno velkokapacitní vozidlo GOLEM. Nyní budeme řešit technické a administrativní úkoly s tím spojené,“ popsala po jednání radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví Milena Johnová. Konkrétně by vozidlo mělo zamířit do Fakultní nemocnice Košice, kde by mohlo být k dispozici na okamžitou výpomoc pro urgentní příjem.

„Opět se ukazuje vysoká akceschopnost pražských záchranářů, kteří už prokázali svoji profesionalitu i mimo území hlavního města třeba v období pandemie nebo po řádění tornáda na jižní Moravě. V rámci mezistátní humanitární pomoci Praha plánuje vyhovět žádosti Ministerstev zdravotnictví České a Slovenské republiky o vyslání velkokapacitního vozidla GOLEM na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Košicích. Rád bych ujistil veřejnost, že péče o pacienty v hlavním městě tímto krokem nebude nijak narušena,“ doplňuje Zdeněk Hřib. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama