Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2022 10:08:08

Vláda odmítla pomoci zdravotně postiženým, samoživitelkám a pěstounům

Vláda odmítla pomoci zdravotně postiženým, samoživitelkám a pěstounům

Při závěrečném hlasování o podobě státního rozpočtu vládní koalice – a všichni její poslanci - potvrdila svůj silně asociální charakter. Který se pomalu a jistě stává jejím hlavním poznávacím znamením.

 



Bylo to velmi dobře vidět zejména při hlasováních o jednotlivých pozměňovacích návrzích k rozpočtu – a to hlavně právě v oblasti sociální politiky, sociálního zabezpečení a sociálních služeb.

O co se jednalo konkrétně?

Vláda ve svém návrhu státního rozpočtu oproti minulosti - a zejména
v rozporu se zájmy a potřebami nejohroženějších skupin občanů - totiž výrazně snížila plánované výdaje na pomoc zdravotně postiženým občanům, rodičům-samoživitelům či pěstounům pečujícím o opuštěné a ohrožené děti.

Proto jsem k rozpočtu podala sedm pozměňovacích návrhů, které by tyto závažné nedostatky odstranily a které by pomohly zabránit propadu životní úrovně a kvality příslušníkům vyjmenovaných sociálně ohrožených skupin občanů.

Co jsem navrhovala

V první skupině těchto návrhů se jednalo o přesun pěti miliard korun
z prostředků určených na odvody do rozpočtu Evropské unie do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí.

A to konkrétně na příspěvek na péči pro osoby se zdravotním postižením závislé na pomoci jiných osob, na dávky osobám se zdravotním postižením (příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcky), na příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a rovněž i do oblasti dávek pěstounské péče a na zvýšení platů sociálních pracovníků a dalších zaměstnanců resortu práce a sociálních věcí.

Peníze českým občanům

V době současné (a prohlubující se) ekonomické krize i astronomického růstu cen energií a dalších základních životních potřeb je nezbytné v českém státním rozpočtu upřednostnit (sociální) zájmy českých občanů před vyváděním českých veřejných peněz do zahraničí.


A už vůbec není důvod odvody do rozpočtu Evropské unie oproti loňskému roku o pět miliard korun, jak navrhuje vláda, navyšovat!

Zvláště, když tyto prostředky akutně chybí v rozpočtových položkách, ze kterých má býti financována pomoc zejména našim zdravotně postiženým občanům, kteří jsou zasažení nejen růstem cen obecných základních životních nákladů, ale i zdražením terénních sociálních služeb. Jejichž dostupnost je tak pro tyto občany akutně silně ohrožena.

A rovněž tak chybí i v položkách určených pro pomoc rodičům-samoživitelům a pěstounům.

Podporuji sociální pracovníky

Kapitolou samou pro sebe je pak nutnost zvýšení platů zaměstnanců v resortu ministerstva práce a sociálních věcí, na prvním místě sociálním pracovníkům na všech úrovních a ve všech typech sociálních služeb a zařízení.

Zohledníme-li stále rostoucí inflaci, tak Fialova vláda platy těchto zaměstnanců nejen, že nezvýšila, ale fakticky došlo k jejich snížení – markantně to platí například v případě zaměstnanců úřadů práce, kde navíc došlo – a stále dochází - k výraznému rozšíření rozsahu zpracovávaných agend a jejich pracovních povinností v souvislosti dopady koronaviru a nynější uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

Totéž platí i o sociálních pracovnících, kteří již více než dva roky nesou na svých bedrech enormní zátěž boje s epidemií koronaviru a se všemi jejími doprovodnými projevy a opatřeními.

To je pro mě naprosto nepřijatelné – jejich platy musí být významným způsobem navýšeny. A k tomu účelu by měly být ve státním rozpočtu vyčleněny dostatečné finanční prostředky.

Pomoc samoživitelům

Ve druhé skupině svých pozměňovacích návrhů jsem požadovala převést finanční prostředky v objemu sto milionů korun v rámci rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních z oblasti z oblasti Aktivní politiky zaměstnanosti.

A to proto, že nezaměstnanost v České republice setrvale klesá a přibývá volných pracovních míst - což je bezesporu pozitivní trend - opět na nutnou pomoc našim zdravotně postiženým občanům a speciálně také na pomoc matkám-samoživitelkám (resp. otcům-samoživitelům).

Jelikož Fialova vláda v návrhu rozpočtu naprosto neodůvodněně a cynicky seškrtala téměř o 80 procent, o takřka 700 milionů korun, prostředky určené na tzv. náhradní výživné pro nezaopatřené děti.

Fialova vláda je brutálně asociální

Bohužel, poslanci vládní koalice nedokázali při hlasování o těchto návrzích v Poslanecké sněmovně překročit svůj stín a mé návrhy, a to ani částečně, nepodpořili.

Je tak nutné konstatovat, že se situace našich zdravotně postižených občanů, nízkopříjmových rodičů-samoživitelů a pěstounů - a jejich příjmová a životní úroveň – v roce 2022 nepochybně zhorší.

A to zcela jednoznačně vinou asociální vlády Petra Fialy – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátské strany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama