ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2012 11:27:15

Starosta Klíma předal ceny nejrychlejším českým běžcům na VW Maratonu Praha

Starosta Klíma předal ceny nejrychlejším českým běžcům na VW Maratonu Praha

Druhý nejlepší čas v historii pražského maratonu, triumf i pád favoritů, splněné sny celebrit i obyčejných běžců, rekordní účast více než devíti tisíc běžců v úchvatných kulisách starého města. To vše nabídl 18. ročník Volkswagen maratonu Praha.

V letošním závodě pod záštitou starosty Prahy 5 MUDr. Radka Klímy zvítězil Deressa Chimsa z Etiopie v druhém nejlepším čase pražského závodu 2:06:25. „Věřil jsem si. Věděl jsem, co mám natrénováno, že mám na dobrý výkon. Pomohl jsem roztáhnout pacemakerovi čelní skupinku a pak jsem šel za vítězstvím. Jsem spokojen,“ řekl nejrychlejší běžec.

Naopak elitní žena Lydia Cheromei vzdala na 38. km. V úvodu nasadila strhující tempo a dlouho běžela sama, ale když ji doběhla svěřenkyně stejného trenéra Agnes Kiprop, úplně vyčerpaná dál nevydržela. „Řekla mi jen, klidně běž sama, mám problémy zkus to,“ vykládala vítězka. Cílovou bránu protnula v čase 2:25:41.

Mezi muži skončili na dalších stupních vítězů keňští běžci – Stephen Tum byl nadšený z druhého místa ve svém druhém maratonu. Stejně i Philemon Limo, třetí v maratonské premiéře. „Pochopil jsem, že maraton není snadný. Hodně jsem se naučil, musím trénovat ještě víc a víc.“

Na skvělém šestém místě doběhl Julius Arile Lomerinyang, keňský běžec, který teprve před šesti lety vyměnil samopal AK47 a místo v bojové guerille za běžecké boty a tréninkový kemp v Americe. A natáčely se o něm i v Praze záběry do filmu.

Druhou ženou byla Flomena Chepchirchir z Keni a třetí Meseret Debele z Etiopie.

Na vlně nadšeného povzbuzování domácích diváků si pro český mistrovský titul, ale hlavně

olympijský limit pro Londýn doběhl Jan Kreisinger. Na třináctém místě v čase 2:16:26, jen o tři vteřiny! „Super, super, super,“ radoval se v cíli. Nadšenému běžci předal na Staroměstském náměstí cenu starosta Prahy 5 MUDr. Radek Klíma.

V čase 3:50:02 dokončila na 2016. místě svůj první maraton 39letá bývalá fotbalová hvězda Pavel Nedvěd. „Posledních pět kilometrů jsem ještě mohl zrychlit, žádná krize nepřišla, užil jsem si to,“ líčil a ukazoval krvavé puchýře. Doběhl do cíle se svým bývalým spoluhráčem ze Sparty i reprezentace Tomášem Votavou. Pak okamžitě skočil do letadla a vracel se do Turína na mistrovské oslavy jeho Juventusu, kde působí nyní v roli poradce prezidenta klubu.

Výborně běžel také náměstek pražského primátora Pavel Richter 3:13:39. V čase přes čtyři hodiny dokončili premiéru i nejprodávanější český spisovatel Michal Viewegh (4:28:18), anebo muž s transplantovaným srdcem Aleš Tvrdý.

Jedinečnou reportáž z 18. ročníku jednoho z nejznámějších českých maratonů najdete také na televizi TVP5.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama