Ing. Tomáš Goláň

  • BPP
  • Zlín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2022 17:37:00

Vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace

Vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace

Projev na 23. schůzi Senátu ČR dne 17. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já děkuji mojí předřečnici, že perfektně popsala situaci, která probíhala včera kolem projednávání tohoto zákona v ústavně-právním výboru. Já bych chtěl tady vysvětlit pár nejasností, které kolují ve veřejnosti. Jedna z nich je, že se neví, kdo bude vyplácet ten příspěvek pro solidární domácnosti. V zákoně je jasně řečeno, budou to vyplácet krajské pobočky Úřadu práce. Budou to vyplácet na české účty. A maximálně na složenku, nikoliv na účty zahraniční. Další debatu, kterou jsem zachytil ve veřejnosti, bylo, že částka, kterou teď projednává vláda, čistě projednává, která je navrhována, že je tak nízká – těch 3 tisíce na osobu – jenom proto, aby s tím podnikatelé neobchodovali, aby to nezneužívali. Já si myslím, že vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace. Vláda všechny příspěvky a všechny dávky nastavuje tak, aby lidé nebyli v nouzi, ale na druhou stranu aby byli motivováni k ekonomické činnosti. Takže tolik pro tohle vysvětlení. Dále je v paragrafu 8, již jsem to tady zmínil, je to příspěvek pro solidární domácnosti. Nutno říci, že samozřejmě vyplynuly obavy ve veřejnosti, že tento příspěvek bude zdaňován. Tento příspěvek nebude zdaňován. Tento příspěvek podléhá osvobození podle stávajícího paragrafu 4 odstavec 1 písmeno i) zákona o daních z příjmu. Takže i ti poskytovatelé toho rodinného ubytování, toho domácího ubytování, které není v ubytovacím zařízení – to je nutno tady říci – nebudou mít povinnost podávat daňové přiznání. Děkuji vám za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama