Ing. Michal Dvouletý, MBA

zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • Soukromníci
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2022 14:32:59

Jsem fandou digitalizace, musí však mít smysl

Jsem fandou digitalizace, musí však mít smysl

Stát se rozhodl uvalit na neziskové organizace další povinnosti. Od ledna příštího roku budou muset mít všechny zapsané spolky, dokonce i společenství vlastníků jednotek (SVJ), povinně zřízeny datové schránky.

Ty se stanou jedinou cestou pro komunikaci státních institucí s neziskovými organizacemi. Všechny žádosti (např. dotační), oficiální dokumenty či např. daňová přiznání tak budou muset být pouze v elektronické podobě, což bude především pro malé venkovské spolky velkou komplikací. Zastupitel Zlínského kraje Michal Dvouletý proto proti této byrokratické zátěži inicioval vznik petice.

„Vzpomínám na období, během něhož se občanská sdružení musela změnit na spolky a registrovat se u rejstříkového soudu. Byly tak zavaleny zbytečnými starostmi a papírováním, což nejhůře pocítily malé venkovské spolky, zastřešující kulturní, folklorní, sportovní či jiné volnočasové aktivity. Teď je zde podobná situace. Stát rozhodl, že bude v byrokratické zátěži vůči neziskovým organizacím pokračovat a od příštího roku na ně uvalil povinnost používat datovou schránku,“ uvedl Michal Dvouletý, člen zastupitelstva Zlínského kraje, který v minulém funkčním období předsedal výboru pro neziskové organizace. Upozorňuje také na největší nebezpečí této změny: „Nutí uživatele k tomu, aby minimálně třikrát měsíčně spustili počítač a zkontrolovali, zda do datové schránky nedorazila nějaká písemnost. Platí zde totiž tzv. fikce doručení, kdy státní orgán bude považovat písemnost po deseti dnech formálně za doručenou bez ohledu na to, jestli ji někdo ve skutečnosti četl nebo nikoliv,“ vysvětlil Dvouletý, který sám vedl několik neziskových organizací a dnes je předsedou Slováckého institutu, který pomáhá rozvíjet a udržovat přirozený genius loci Slovácka.

V reakci na snahu státu vynutit si používání datových schránek zákonem proto spustil petici s názvem „Spolky bez datovky“, ke které se může každý připojit na www.petice.com. „Jsem fandou digitalizace a online řešení. Aktivity, směřující k digitalizaci státní správy, považuji za správné a prospěšné. Musí však mít smysl, který zde postrádám. Všichni, kdo v práci či jinde datovou schránku používáme, dobře víme, o jak nešikovnou a nepraktickou aplikaci se jedná. Stát by tak podle mne namísto nucení spolků k užívání těchto nemoderních principů měl raději zapracovat na tom, aby byly datovky uživatelsky přívětivé a přinášely uživatelům výhody, což by bylo pro občany, podnikatele, ale třeba i spolky nejlepší motivací k jejich dobrovolnému využívání. Stát by měl v této digitální šikaně neziskových organizací přibrzdit. Je nesmyslné, aby neziskové organizace byly zatíženy dalšími zbytečnými povinnostmi. Parlament ještě má čas na zrušení této části zákona,“ uvádí dále autor petice.

Cílem petice jako také to, aby zástupci neziskového sektoru připomněli vládě a parlamentu, že neziskové organizace často zabezpečují velmi důležité veřejně prospěšné a v drtivé většině také dobrovolnické aktivity. Měly by proto být ze strany státu podporovány, nikoliv zatěžovány dalšími zákonnými povinnostmi, které navíc v konečném usnadní práci státní správě, nikoliv neziskovému sektoru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama