Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2022 22:17:21

Vích (SPD) V příjímání Ukrajinců docházejí kapacity. Bude to drahé!

Vích (SPD) V příjímání Ukrajinců docházejí kapacity. Bude to drahé!

Situace na Ukrajině dlouho spěla k průšvihu a ten se pak stal 24. února 2022. Doufejme, že si tohle datum jednou nebudeme připomínat jako začátek III. světové války.

Doufejme, že ne, protože takovou válku, pokud by byly použité i jaderné zbraně, by nikdo nepřežil. Alespoň v Evropě. Všichni se v odhadech reakce Putina i způsobu vedení války Ruskou federací na Ukrajině spletli a je potřeba patřičně reagovat. Je velmi riskantní povzbuzovat k pokračování téhle války nebo jejímu rozšiřování zasíláním zbraní a munice na Ukrajinu, případně vstupem dalších států do konfliktu nebo „mírovou“ misí na Ukrajině pod vedením NATO. To aktuálně hrozí a pak to může dále eskalovat. To je riziko multilaterálního světa, nebo chcete-li globalizace, do kterého se svět přeměnil. Je ale potřeba se starat každý sám o sebe.

Jen si to shrňme, jak moc se mezinárodní vztahy přeměnily během takto krátké doby. NATO a EU přestaly fungovat jako celek. Turecko odmítlo uvalit sankce na Rusko. Francouzská automobilka Renault obnovila výrobu ve svých závodech v Moskvě. Rozhodnutí Renaultu má podporu francouzské vlády, která je jeho hlavním akcionářem. Maďarsko dokonce prohlásilo, že bude vetovat rozhodnutí EU, pokud se rozhodne zakázat dovozu energie z Ruska, zavést bezletovou zónu nad Ukrajinou, či vyslání mírového kontingentu složeného z armád evropských zemí. Švýcarský potravinářský gigant Nestlé také oznámil, že pouze omezí své některé aktivity v Rusku, ale jinak na zdejších trzích zůstává. Už dříve to vypadalo na vývoj tímhle směrem a nyní se to potvrdilo. V rámci států NATO se vyprofilovaly státy, kterým se do konfliktu nechce vstupovat, ani to podpořit a maximálně se nechaly dotlačit k některým ústupkům proti takovému přesvědčení. Těmi státy jsou jasně Německo a Maďarsko, Francie (hodně proto, že je tam těsně před prezidentskými volbami, jindy by to možná bylo odlišné).

Na druhé straně je kurz rublu k naší koruně dokonce na vyšší úrovni než před začátkem konfliktu. Prezident Putin podepsal dekret, podle kterého Rusko od pátku 1. dubna za plyn určený pro Evropu už nebude brát eura ani dolary, platby požaduje v rublech. Státní plynárenský gigant Gazprom dostal nařízeno, aby tímto způsobem upravil dodavatelské smlouvy. Pokud se na nové podmínky nepřistoupí, dodávky plynu skončí. „Pokud by Rusko okamžitě zastavilo dodávky plynu, situace by prakticky neměla řešení“, řekl dne 31. března poslancům bezpečnostního výboru náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. A dodal, že dodávky zemního plynu prostě nelze v krátké době nahradit. Bude to zásadní problém nejen pro naše průmyslové podniky se ztrátami pracovních míst, ale i pro domácnosti. Ceny plynu tak mohou vzrůst v průběhu několika málo dnů na násobky dnešních cen a stát na to není připraven. EU sice na Ruskou federaci uvalila sankce, ale takhle to spíše vypadá, že nemalé problémy bude mít naopak Česká republika. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom před týdnem tvrdil, že není žádný problém, když Rusko zastaví dodávky plynu, že nám budou USA vozit zkapalněný plyn a najednou náměstek ministra Neděla tvrdí pravý opak.

V konfliktu ostatní povzbuzují a Ukrajině dodávají naděje a zbraně hlavně státy NATO, které jsou geograficky od ní nejdále, tedy USA a Velká Británie. V Evropě je vojensky nejaktivnějším státem Polsko, které se snaží další státy přesvědčit, aby se s ním vydaly na "mírovou" misi. Zatím to neslaví velký úspěch, protože všem došlo, že by se o žádnou mírovou misi nejednalo, ale o regulérní vstup NATO do konfliktu, tedy by se zúčastněné státy také staly válčícími stranami se všemi hrozbami a riziky. Naše vládní koalice je také v otázce zasílání zbraní a munice na Ukrajinu velmi aktivní.

Jak se dalo předpokládat, konflikt na Ukrajině nenechává bez povšimnutí ani Turecko. Zatím různě lavíruje, ale nepřestává situaci velmi pozorně sledovat. Vypadá to, že není zcela bez zájmu se zapojit i přímo, např. na tzv. osvobozování Mariupolu, jak referoval deník Echo24, spolu s Řeckem a Francií. Což je také dost zajímavá koalice.

Mezitím v Evropě stoupají ceny potravin, ceny energií, začínají být nedostupné různé suroviny a státy zavádějí ochranná opatření (např. na vývoz pšenice). Naše média ovšem o tom referují jen velmi málo. Mohutná cenzura, kterou zavedla česká vláda prostřednictvím vypnutí některých webů, je nehorázná, ale je i nesmyslná v tom směru, že o nepříjemných tématech se přestává referovat napříč mediální scénou. Blokují se příspěvky na sociálních sítích anebo se dokonce ruší profily diskutérů, pokud napíšou jenom trochu jiný než „ten jediný pravdivý“ názor na dění na Ukrajině. Po republice naši vlajku aby pohledal, za to Ukrajinských je všude habaděj. Také se zdá, že k nám přicházejí spíše majetní Ukrajinci a nikoliv ti, kteří by pomoc opravdu potřebovali. Na hranicích si prý Ukrajinští ozbrojení příslušníci říkají o úplatek 2 tisíce euro, a potom rodinu pustí ven z Ukrajiny včetně mužů, kterých se týká branná povinnost. Typická Ukrajina. Korupce a úplatky.

Je zřejmé, že první fáze války na Ukrajině skončila. Je také jasné, že válka neskončí za pár dní a je spíš v patové situaci, pokud se něco zásadního nezmění. Mírové rozhovory sice pokračují, ale Ukrajinců je u nás již více než 320 tisíc a další jsou na cestě. Ve školách chybí kapacity na výuku Ukrajinských dětí. Ano, pomoc je na místě, ale dočasná. Vláda „SPOLU“ (ODS, KDU-ČSL, TOP09) Pirátů a STAN vše ale překlápí do „bezbřehé humanity“ a dalšího zadlužování státu samozřejmě na úkor našich občanů. To vše pod pláštíkem nouzového stavu do konce května, který se prý našich občanů netýká. Ti to ale všechno zaplatí v rostoucích cenách všeho. Nouzový a válečný stav je však na Ukrajině, a nikoliv u nás. Ptám se opakovaně: Kde je ten strop? Copak můžeme přijmout všechny Ukrajince?

Někteří občané, hlavně ti, co pětikoalici nevolili, si oprávněně kladou otázku, proč mají trpět, když oni to nezavinili. Jako prvním se letos zhoršuje životní úroveň těm, kdo byli u zkrachovalých energetických dodavatelů, matkám samoživitelkám a lidem bydlícím v obecních/městských bytech ze sociálních důvodů. Množí se zprávy od konkrétních lidí, že jsou vytlačováni z nájemních bytů, ubytoven, protože státní politika způsobuje, že pronajímatel si tam raději vezme uprchlíka z Ukrajiny. Ale té matce samoživitelce s dítětem v konkrétním případě stát nepomohl. Ve Sněmovně i v médiích jsme od vládní koalice ujišťováni, že dostupnost zdravotní péče pro české občany se nezhorší. Konkrétní kauzy z praxe to ale vyvracejí. Naposledy šlo o případ, kdy lékař oznámí pacientovi, že si má najít jiného lékaře, protože on sám už to nezvládne, musí nabrat uprchlické rodiny. Anebo že se oznámí těm, co mají obecní byt, aby se vystěhovali do nemovitosti, kterou si svépomocí mnoho let staví za čím dále vyšší ceny stavebních materiálů, aby do jimi uvolněného bytu mohli nastěhovat Ukrajince. Takových případů je více.

Množí se také informace, že náš občan nedostane od Úřadu práce pomoc při hledání práce, protože teď mají stop stav na zprostředkování pracovních míst pro naše občany, přednostně totiž musí zařadit příchozí občany z Ukrajiny. Za to ale nemůžou ti příchozí Ukrajinci, prchající před válkou, za to může vláda nastavením takových podmínek, že to vyvolává závažné problémy pro naše občany, resp. některé z nich, často ty nejzranitelnější. To opravdu nejsou výmysly, s těmito problémy se na nás lidé reálně obracejí.

Bydlení, práce, nákup potravin, zdravotní péče, to jsou základní potřeby každého člověka. Když je nemá, trpí a může se brzy ocitnout v bezvýchodné situaci, může rychle narůst počet lidí bez domova. A když potom předsedkyně Poslanecké sněmovny, Markéta Adamová Pekarová, pronese v televizi Prima, že "Víte, podle mne, vlády se nemají starat o lidi... ", pak je to jasné, jak to s námi se všemi pětikoalice myslí: "Občane, postarej se sám, hlavně nám ale přispívej na naše prebendy, a svůj názor se neodvažuj vyjádřit, nebo tě necháme zavřít." to je evidentně ta změna, kterou koalice SPOLU a Piráti a STAN před volbami slibovala. Zapomněli ale dodat, že ta změna je k horšímu. Skokově.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama