Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2012 13:02:40

Drastichová (VV): Budou se z eurodotací stavět i školy ?

Drastichová (VV): Budou se z eurodotací stavět i školy ?

Pracovní skupina ze starostů obcí západně a východně od Prahy chce požádat vládu, aby posvětila systémové řešení, které by umožnilo stavět nové školy za pomoci evropských dotací.

 Podle poslankyně Věcí veřejných Jany Drastichové by bylo dobré, kdyby za tyto prostředky šlo školy nejen stavět, ale i rekonstruovat. To by totiž přivítaly všechny regiony v republice, nejen obce v okolí Prahy.

Skupina starostů z příměstských oblastí Prahy podepsala dopis premiérovi, kde ho žádají, aby vláda vyjednala s Evropskou unií možnost, aby miliardy ze strukturálních fondů mohly putovat na stavbu základních škol, kterých je tady v souvislosti s množstvím dětí kritický nedostatek. Vedla je k tomu skutečnost, že se mnohé obce, které tvoří zhruba dvaceti kilometrový prstenec kolem Prahy,  v posledních letech rozrostly o tisíce obyvatel, ale školy tu nepřibyly téměř žádné a ty staré svoji kapacitou nestačí. Kvůli tomu hrozí v obcích na východ i západ od hlavního města kolaps základního školství. O problému ví i poslankyně VV Jana Drastichová, členka sněmovní školského výboru. „Řada škol v příměstských oblastech Prahy to řeší tak, že mění kabinety učitelů a různé vedlejší prostory nebo půdy na kmenové učebny,“ popisuje poslankyně.

Jednání starostů dotčených obcí na toto téma s krajem, náměstky ministrů i samotnými ministry proběhla už celá řada, ale východisko vždy narazilo na nedostatek peněz. Pracovní skupina starostů  proto požádala  o systémové řešení za pomoci evropských strukturálních fondů. To by spočívalo v tom, že 54 miliard, které jsou dosud k dispozici v Operačním fondu vzdělání pro konkurenceschopnost na ministerstvu školství, by nově nebyly vázané výhradně na podporu „měkkých“ projektů školících a vzdělávacích, ale Evropská unie by je uvolnila i pro „tvrdé“ investiční akce na stavbu školních budov. „V takovém případě by bylo dobré, aby už samotné projekty nových škol počítaly s jejich dalším využitím do budoucna, kdy dnešní generace školáků odrostou. Kromě toho považuji za důležité, aby tyto „tvrdé“ investiční prostředky šlo využít nejen pro stavbu nových škol, ale i na rekonstrukci těch starých. To by jistě přivítaly všechny regiony, nejen Středí Čechy,“ dodává poslankyně.

Evropská komise proti navržené změně nic nemá, je k ní však zapotřebí rozhodnutí od  české vlády. „Při naší návštěvě v Bruselu toto skutečně potvrdil příslušný eurokomisař s tím, že je potřeba vyjednat ji co nejdříve,“ uvádí poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová.

Starostové prozatím mají podporu ze strany ministerstev školství, místního rozvoje i financí, a tak jejich zástupci v pracovní skupině podepsali dopis premiérovi Petru Nečasovi, aby vláda takové řešení posvětila. Zda se plán podaří, by se měli dozvědět do podzimu, a prostředky by se případně mohly čerpat už v příštím roce.

Mgr. Jana Drastichová
poslankyně za Moravskoslezský kraj a předsedkyně krajské rady
členka Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama