Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 11:33:00

Prodlužujeme možnost uplatnit od základu daně dary pro fyzické osoby

Prodlužujeme možnost uplatnit od základu daně dary pro fyzické osoby

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k návrhu zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

 Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuji Poslanecké sněmovně, že tento bod zařadila.

V prvním týdnu této schůze jsme měli na pořadu první čtení. Mezitím byl rozpočtový výbor. Doposud nepadl žádný pozměňovací návrh, což se samozřejmě může v podrobné rozpravě změnit. Já bych jenom ve stručnosti zmínil hlavní body tohoto návrhu zákona.

To nejdůležitější je, že prodlužujeme možnost uplatnit od základu daně dary pro fyzické osoby za zdaňovací období roku 2022 do výše 30 %. Pro právnické osoby - a to je až do 28. února 2023 - pro poplatníky, kteří platí daně z příjmu právnických osob, také na 30 %. Jinými slovy, tento užitečný institut, který jsme tady společně schválili v minulém volebním období, který zvedl tuto hranici pro rok 2021, tak navrhujeme, abychom ten samý princip, tu samou hodnotu, měli i v letošním roce.

Myslím, že to je dobrá zpráva především pro neziskový sektor, protože je větší ekonomická motivace dárců. Samozřejmě motivace dárců není ekonomická. V prvé řadě se jedná o vyjádření jejich společenské odpovědnosti, to, že podporují velmi často v místě svého podnikání opravdu velmi užitečné aktivity. Nicméně si myslím, že ten ekonomický aspekt také může hrát jistou roli. Tím, že zvyšujeme tu hranici, tak vytváříme podmínky pro to, aby více peněz přímo skončilo v neziskovém sektoru.

Další důležitou částí tohoto návrhu zákona je, že v reakci na Putinovu válku na Ukrajině rozšiřujeme podmínky odpočtu daně. Věnujeme se výdajům vynaloženým na peněžité dary, osvobození od daně z příjmů a co je důležité, protože ten zákon před touto úpravou platil pouze pro členské země Evropské unie, to znamená Českou republiku a naše partnery z Evropské unie, tady rozšiřujeme vlastně stejnou možnost, aby jednak dary, které směřují na Ukrajinu, ukrajinskému státu, územněsprávním celkům a firmám, myslím, že je to správná reakce. To je druhá část toho zákona. A třetí se týká správních poplatků, které často musejí uprchlíci před válkou platit, a tady vlastně je jenom, dáváme možnost jednotlivým správním orgánům odpustit tento správní poplatek. My je neodpouštíme v tomto návrhu zákona, my pouze dáváme možnost. U některých to smysl bezesporu dává, u některých budeme ty správní poplatky vybírat i nadále. Ale rozhodne ten orgán, který ty správní poplatky vybírá.

Děkuji za pozornost a těším se na rozpravu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama