Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 15:09:00

Hybridní hrozba spočívá v zneužívání lidí k politickým účelům

Hybridní hrozba spočívá v zneužívání lidí k politickým účelům

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k Reakci na státem podporované zneužívání migrantů na vnějších hranicích EU

 Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

instrumentalizace migrace se stala jedním z hlavních témat posledního léta. I přestože je nyní toto téma z pochopitelných důvodů zastíněno, jedná se nadále o reálnou hrozbu. Sdělení, které nyní představím, zastřešuje jednotlivé iniciativy míří na potírání tohoto fenoménu a představuje základ pro reakci na obdobné mimořádné situace v budoucnu. Ten dokument byl vydán v listopadu 2021 v reakci na zneužívání migrace k politickým účelům ze strany běloruského totalitního režimu. Vnější hranice Evropské unie a zejména Litva, Polsko a Lotyšsko byly vystaveny takzvané instrumentalizaci migrace.

Tato hybridní hrozba spočívá v bezohledném zneužívání často zranitelných lidí k politickým účelům. Cílem bylo destabilizovat Evropskou unii a testovat její jednotu a odhodlanost. Sdělení shrnulo dosavadní vývoj na běloruské hranici a popsalo reakce Evropské unie. Mezi ně patří například operativní a finanční pomoc na posílení ochrany hranic a na pokrytí humanitárních potřeb nejvíce zasažených zemí či schválení nových sankcí vůči Lukašenkovu režimu. Dále sem patří opatření v oblasti azylu a návratů, částečné pozastavení vízové facilitace s Běloruskem a cílené diplomatické úsilí vůči leteckým společnostem a třetím zemím, jejichž občané byli v tomto ohledu zneužíváni.

Jedním z konkrétních nástrojů proti instrumentalizaci migrace do budoucna je i nyní projednávané nařízení o opatření vůči dopravcům, kteří usnadňují nebo vykonávají obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů. Podrobně je představím za malou chvíli. Je to součást následujícího senátního tisku.

Česká republika ihned v úvodu krize razantně odmítla jakékoliv vydírání Evropské unie nebo členských států ze strany běloruského režimu prostřednictvím migrace a podpořila kroky vedoucí k efektivní ochraně vnější hranice Unie před organizovanou nelegální migrací. Vedle politické a diplomatické podpory jsme k řešení situace přispěli i konkrétně v rámci technické a finanční podpory Litvě a nabídkou podpory všem dalším zasaženým zemím.

Obecně považuji za velice důležité, že se těmto snahám na unijní úrovni dostalo rychlé a razantní reakce. Opět se potvrdilo, že ucelený přístup Evropské unie je v obdobných situacích naprosto nezbytný a přináší výsledky. Tato zkušenost jasně posiluje schopnosti unijní reakce. A sešel se fakticky rok s rokem a je možné tu unijní jednotu znovu prokazovat. A i díky ní postupovat efektivně vůči současné ruské agresi.

Téma instrumentalizace migrace bylo v minulých týdnech opakovaně předmětem jednání na půdě výboru Senátu i Poslanecké sněmovny. Těší mě, že mohu na základě dosavadních debat konstatovat jednotnou národní pozici k tomuto tématu.

Děkuji moc za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama