Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 18:45:00

Pojďme udělat systémovou práci

Pojďme udělat systémovou práci

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

 Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

zaznívá tady mnoho nepřesných informací. Pleteme velitele zásahu s operačním střediskem apod. Mluvíme tady o mnoha případech, o kterých mnoho z nás určitě není detailně informováno. Já si dovolím třeba říci, že v souvislosti s tou nešťastnou střelbou velmi pravděpodobně nezafungovalo operační středisko policie, ne velitel zásahu. Velitel zásahu konal podle všeho tak, jak měl. Ale prosím, zase jsme v detailu konkrétní události.

Já bych jenom možná chtěl říct, že jsem na ÚPV hlasoval proti tomuto návrhu. Z mnoha důvodů. Jsem přesvědčen o tom, že jestli se má vstupovat do takovéto právní normy, která upravuje činnost IZS, tak se do ní má vstupovat komplexně. Nelze vstoupit na základě dílčích zkušeností a upravovat nějakou povinnost nebo věci, které standardně fungují. Prosím, bavíme se vždycky v těchto konkrétních případech, na které tady poukazujeme, o selhání jedince, ne systému.

Vzpomeňte si, jak všichni tady hodnotíte fungování IZS, jako nejlepšího v Evropě. Jsou tady zpracované typové plány, které hovoří o konkrétních událostech, která složka jak postupuje, co dělá velitel zásahu, co dělá integrované operační středisko, komu a jak dává informace. Všichni to hodnotíme, že to je všechno pozitivní a správně nastavené. A pak jdeme do jednotlivostí a na základě té jednotlivosti máme ambici měnit zákon, který je systémově zpracován a vyhodnocován pravidelně delší dobu.

Myslím si, že děláme teď nesystémovou práci, že děláme teď nesystémovou práci, pokud do toho vstupujeme. Abych vám dal náhradní řešení, tak vám odcituji odst. 2 písm. d): „Operační informační střediska IZS jsou povinna: d) zabezpečovat v případě potřeby vyrozumění základních i ostatních složek IZS a vyrozumění státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků podle dokumentace IZS.“ Od čeho je školíme? Od čeho máme ten kvalitní IZS? Od čeho máme zpracované typové projekty? Od čeho jsou tam jednotlivé povinnosti? Od toho, aby je ti lidé dodržovali. To nezměníme větou v dalším odstavci, kterou tam budeme chtít vkládat.

Jsem přesvědčen, že má dojít k modifikaci, respektive takhle, že má dojít ke komplexnímu přehodnocení současné legislativy o IZS. Má! Protože jsme zažili mnoho událostí, na které tento stát nebyl připraven, které teoreticky začal zvládat podle toho, co v současné době platilo. Pojďme udělat systémovou práci.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama