Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2022 4:30:27

Nenáviděná řepka aneb cui bono

Nenáviděná řepka aneb cui bono

V českém jazyce máme krásné rčení, že se vylije dítě i s vaničkou. Opravdový význam tohoto rčení nám dá možnost pocítit vláda Petra Fialy svým záměrem ukončit povinné přimíchávání biosložky do nafty.

Vláda tento záměr avizovala jako krok, kterým má dojít ke snížení ceny pohonných hmot. Samotný cíl na snížení ceny pohonných hmot je jistě správný, ale způsob, kterým toho chce dosáhnout vzbuzuje pochybnosti a každý, kdo je schopen se zbavit ideologického chápání světa vidí, že jde jen o marketingový manévr, kterým vládní koalice jen uspokojí své příznivce a voliče, protože si tím vyřizuje své účty s Babišem.

Svět ale není černý nebo bílý a realita je trochu složitější. Pravdou je, že cena pohonných hmot se nesníží. Biosložka při současné ceně nafty již nepředstavuje významně dražší složku, než je motorová nafta, takže reálně se možná nafta zlevní o několik desítek haléřů. Při cenách, které se blíží 50 Kč/litr to ani nepoznáme. A pak jsou tu další konsekvence. Čím nahradíme tu biosložku? Motorovou naftou, kterou vyrobíme z ropy dovezenou z Ruska. Vláda tím vlastně popírá snahy, které deklarují ostatní státy EU a OECD, že je třeba snížit a odstranit energetickou závislost na Rusku. My jdeme hrdě zcela opačným směrem. Při dnešních cenách tento krok bude znamenat nákup ropy od Ruska za cenu až 15 mld. Kč. To je částka vyšší, než je pomoc, kterou jsme Ukrajině zatím poskytli.

Domnělý útok na řepku nic nepřinese. Řepka na tento rok je již zaseta od podzimu a s tím nelze nic dělat. Vyjádření premiéra Petra Fialy, že místo řepky se zaseje více obilovin je tedy pro tento rok nesmyslné. Někteří lidé budou možná překvapeni, že přes tento počin vlády bude polí s řepkou stejně jako předchozí roky.

Pokud důsledkem vládního rozhodnutí bude poptávka po řepce menší, budou muset zemědělci řepku vyvézt jako surovinu, aby se z ní v zahraničí udělal olej, který nahradí chybějící slunečnicový olej z Ukrajiny. Zpracování na produkt s vyšší přidanou hodnotou už nebude probíhat v České republice, ale v jiných zemích EU. Celý segment průmyslu, který se zpracováváním biosložek zabýval bude odstaven, namísto toho, aby vyráběl, zaměstnával lidi, nakupoval suroviny a platil daně. Nic na tom nezískáme, jen v konečném důsledku si pohoršíme a pošleme ještě více peněz pro Vladimira Vladimiroviče.

Pokud by vláda opravdu chtěla naplnit svůj cíl a zlevnit cenu pohonných hmot, má na to daleko účinnější a rychlejší nástroje. Těmito nástroji jsou daně, a to DPH a spotřební daň. V Polsku a v Maďarsku můžeme vidět, že to funguje. Pokud by se tyto nástroje využily, bylo by možné pohonné hmoty výrazně zlevnit. Nebuďme ale naivní, to není skutečný záměr vlády. Vláda je přeci ráda za dodatečný příjem z DPH, který přiteče z pohonných hmot a určitě by se o tento zdroj nechtěla nechat připravit. Peněženka občana to přeci unese.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama