Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2024 17:17:00

Chtěl bych varovat před jakýmkoliv rozmělňováním opatření

Chtěl bych varovat před jakýmkoliv rozmělňováním opatření

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 1. března 2024 k vodnímu zákonu

 Děkuju za slovo, paní předsedající.

Tak ono už tady toho zaznělo hodně kolem záplavových území. Já bych skutečně chtěl tuhletu Sněmovnu varovat před jakýmkoliv rozmělňováním prostě těchto opatření v záplavových územích. A řeknu hned nějaký historický vývoj. Ta výjimka, historické letní tábory, se tam dostala po pečlivé diskusi. To je definice, kterou prostě mají pod kontrolou jak hasičský záchranný sbor, tak správci povodí, podniky povodí, a oni přesně vědí prostě, kde ten tábor je, kdy tam bude se stanovat a hlavně vědí, jak se tam vyvíjejí ty odtokové a srážkové poměry.

Takže v momentě, kdy je výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, ten příslušný technik státního podniku povodí už ten tábor hlídá. A většinou jsou to prostě tábory, které jsou u vodohospodářsky významných vodních toků. Jinými slovy, kdy ten vrchol toho průtoku většinou přichází za šest, dvanáct hodin nebo dvacet čtyři hodin. Takže určitě je tam časový prostor prakticky reagovat na tu povodňovou situaci.

Nicméně úplná výjimka pro tyhlety letní tábory, tak před tím zásadně varuju, protože bychom to dostali do kategorie táborů, který jsou u bystřin, u drobných vodních toků, a tam skutečně vůbec se neví, jak se ten odtokový poměr bude vyvíjet v případě takzvané bleskové povodně. Tady skutečně varuju.

A jenom pro vaši informovanost; tam, kde jsou ty historické letní tábory, tak to se týká vodohospodářsky významných vodních toků. Těch máme 20 tisíc kilometrů, bystřin máme 34 tisíc kilometrů, drobných vodních toků máme 25 tisíc kilometrů. Takže je to mnohem větší území a upozorňuju na to, že tam dochází prakticky k zvýšení průtoku během i desítek minut. Takže bystřina, která má průtok třebas ráno pět vteřinových litrů, během bleskové povodně během třiceti minut může nabrat kubíky, kubíky za sekundu. Takže já skutečně před tímhletím důrazně a důrazně celou Sněmovnu varuju.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama