Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2022 11:07:00

Proč nechcete, aby si veřejnost mohla zkontrolovat, jak politici bohatnou?

Proč nechcete, aby si veřejnost mohla zkontrolovat, jak politici bohatnou?

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, předně bych chtěl ocenit, že se v paní předsedkyni Aleně Schillerové vzbudila touha dodržovat Ústavu a ústavní instituce.

Jenom abychom si připomněli, jak to fungovalo v minulém volebním období. Pan předseda Vondráček vždycky zavolal a sdělil nám, že tedy schůzi nařídí na čtvrtek a my jsme tedy řekli "no, víte, to se nám úplně nelíbí" a on řekl "hm, no, dobrý". A takhle se to stalo.

Takže pokud říkáte, že toto se v minulém volebním období nedělo, není to pravda. 15. schůze 14. 6. 2018 - nebyly interpelace, byla mimořádná schůze, kde jste neschválili program. 29. schůze 25. 4. - nebyl schválen program, byla mimořádná schůze, nebyly interpelace. 59. schůze 10. 9. - nebyl schválen program, nebyly interpelace, mimořádná schůze. 81. schůze 28. 1. 2021 - nebyl schválen program, byla mimořádná schůze, nebyly interpelace.

Takže já bych vás odkázal asi na to, abyste si to nejdřív vyřešili ve vašem klubu, protože váš šéf pan Babiš se k tomu vyjádřil slovy: Proč my tady máme ty interpelace, abyste tady exhibovali? To řekl 30. 1. 2020 podle Českého rozhlasu Jakubu Michálkovi tehdejší premiér Babiš. Proto, jak premiér uvedl, na jejich projednávání nechodí a ani chodit nebude. To není moje práce, prohlásil tehdy předseda vlády.

Takže si to pojďme říct na rovinu. Pojďme spolu jednat otevřeně, tak, jak to tady zaznělo, bez pokrytectví, ať to vidí veřejnost, ať to vidí média. My tady dneska máme program, my jsme sem přišli, abychom projednali novelu zákona o střetu zájmů. Ústavní soud 11. 3. 2020 zrušil část zákona a uložil nebo v podstatě řekl Poslanecké sněmovně, že do devíti měsíců to má napravit, do konce roku. Učinil tedy odklad vykonatelnosti, aby do 31. 12. Poslanecká sněmovna vyřešila to, že lidi, že veřejnost, že novináři, budou mít přístup k majetkovým přiznáním poslanců a dalších vysokých politiků. 21. 7. se předložila novela téměř napříč spektrem. Jakmile hnutí ANO zjistilo, že součástí toho bude i regulace střetu zájmů, který se týká tehdejšího premiéra Babiše, zejména pokud jde o vlastnictví médií, zejména pokud jde o veřejné zakázky, tak ten zákon začali obstruovat. 758 dní ten zákon neplatí, nemají lidé přístup k těm majetkovým přiznáním a 758 dní už se to tady odkládá, obstruuje se to, a dneska jsme se tady sešli kvůli tomu, abychom to konečně napravili a lidi měli přístup k těm majetkovým přiznáním.

Takže prosím prostřednictvím pana předsedajícího, vzpomeňte si, když jste zakládali hnutí ANO, tak se říkalo, že jste protikorupční hnutí. Proč tedy nechcete teď zařadit, aby nebyla majetková přiznání dál zamčená na Ministerstvu spravedlnosti, aby se na ně nemohli žádní novináři podívat, proč nechcete, aby si veřejnost mohla zkontrolovat, jak politici ve funkci bohatnou?

V roce 2020 premiér Babiš dostal 131,5 milionů korun, což je v majetkovém přiznání - to jsou údaje, které jsou dneska utajené, ke kterým občané nemají přístup - ze svěřeneckého fondu firmy, kterou nevlastní a to jsou skutečně peníze, které pocházejí teda i z veřejných dotací a tak dále, z veřejných zakázek. Známe to.

Takže jenom připravme se na to, co nás teď čeká. Bude další velká obstrukce, jejímž cílem je, aby tato Poslanecká sněmovna nemohla projednávat střet zájmů. Já vás prosím a žádám prostřednictvím pana předsedajícího, vzpomeňte si na svoje volební sliby - neblábolit, velkými písmeny neblábolit tam bylo napsáno. Pojďme se věnovat tomu, co máme na programu schůze, k interpelacím se dostaneme v příštím jednacím týdnu a dokončeme ten důležitý zákon, který je potřeba k tomu, aby všichni politici byli vůči veřejnosti transparentní a veřejnost a novináři se mohli dostat k majetkovým přiznáním a byla vyloučena koncentrace mediální, politické a ekonomické moci. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama