Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2022 9:32:00

Česko – italská spolupráce v pojetí Olomouce

Česko – italská spolupráce v pojetí Olomouce

Je důležité poznat partnery v regionu, míní velvyslanec Itálie. Mauro Marsili zavítal do Olomouce ve funkci velvyslance vůbec poprvé.

 V debatě s primátorem Miroslavem Žbánkem a náměstkem primátora pro Smart City Matoušem Pelikánem řešil na radnici vize a obrysy nové spolupráce i rozvoj té stávající.
„Je důležité poznat Olomouc , její blízký region, a bavit se o možnostech společné spolupráce v budoucnu. A to ve všech oblastech, ať už jde o zemědělství, průmysl nebo otázky kultury, které jsou pro vaše historické město velmi podstatné,“ uvedl v úvodu své návštěvy velvyslanec Mauro Marsili.

„Na úrovni samosprávy chceme hlavně pomáhat při hledání konkrétních řešení, které propojí olomoucké firmy a instituce v rozvoji česko-italské spolupráce. Jako město nemůžeme do byznysu přímo vstupovat, ale dokážeme propojovat, zprostředkovávat kontakty nebo poskytnout výborné kongresové zázemí, které se v Olomouci podařilo vybudovat,“ nastínil konkrétní kroky primátor Žbánek.

Obě strany se tak okamžitě shodly na tom, že k posílení česko-italských vazeb je důležitá spolupráce obchodních komor. „Možnost uspořádat v Olomouci workshop, kde se budou prezentovat zástupci obou komor a regionální firmy považuji za velmi přínosné. Byli jsme samozřejmě v kontaktu, ale pandemie koronaviru se přece jen na některých vazbách negativně podepsala, takže jejich oživení a navázání nových vnímám jako nezbytné,“ reagoval za Italsko-českou obchodní komoru její předseda Danilo Manghi.

Na úrovni municipalit pak obě strany vnímají jako přínosné spolupracovat v oblasti kulturní výměny, podpory sportovních akcí, mezi kterými zmínili tradici pořádání Mattoni půlmaratonu Olomouc, nebo prezentaci italské gastronomie. Za zlato italské produkce v regionu označil velvyslanec firmu Brazzale Moravia, kterou při své návštěvě regionu osobně navštívil. Firmě se v Litovli daří už dlouhodobě skloubit kvalitní italskou technologii a chuť s českou zemědělskou a chovatelskou kvalitou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama