Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2022 11:16:47

Asociální Fialova vláda zdražuje lidem jízdné

Asociální Fialova vláda zdražuje lidem jízdné

Vláda Petra Fialy (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) od dubna výrazně snížila slevy na jízdném v autobusech a vlacích pro seniory a studenty.

 


Zatímco dosud sleva, kterou mohli využívat, činila 75 procent z ceny jízdenky, nově bude pouze ve výši poloviny jízdného.

Na snížení těchto slev doplatí nejvíce osamělí senioři (kteří jsou v souvislosti s razantním růstem cen základních životních potřeb nuceni počítat doslova každou korunu), což potvrzuje i místopředsedy Rady seniorů Milan Taraba.

Vládní útok na nejslabší

Nejvíce se toto opatření projeví samozřejmě na delších (a dražších) meziměstských spojích, které se tak stanou pro mnohé seniory a studenty prakticky nedostupnými.

Což kvalitu jejich životů jednoznačně sníží, protože mj. dojde k omezení jejich kontaktů v rámci rodiny, s dětmi, s vnoučaty apod.

Jednoznačně jím budou poškozeny i nízkopříjmové rodiny studentů dojíždějících do škol, zejména z odlehlejších regionů.

Jde o naprosto hanebné a amorální, necitlivé a asociální opatření, které SPD od počátku tvrdě odsuzuje. Fialova vláda totiž nepřijatelně trestá občany, kteří se proti tomu nemohou nijak bránit.

Důvody nejsou rozpočtové

Předpokládaná rozpočtová úspora tohoto kroku je přitom zcela marginální, představuje okolo půl procenta plánovaného schodku státního rozpočtu a pouhou desetinu procenta všech rozpočtových výdajů. 


Úspory ve veřejných výdajích je přitom potřeba hledat jinde - je nutné zamezit vyplácení dotací solárním baronům a sociálních dávek nepřizpůsobivým, zrušit platby a dotace politickým neziskovým organizacím z veřejných peněz a omezit růst vládní byrokracie -  nikoli naopak rozšiřovat počty ministrů a s tím spojené další administrativy, jak tato vláda činí.

SPD na straně seniorů a studentů

Hnutí SPD vždy podporovalo - a bude i nadále podporovat  - slevu na jízdném ve veřejné dopravě pro seniory a studenty ve výši 75 procent jeho ceny.

Zejména nyní, v době raketového růstu inflace a citelného zdražování energií, pohonných hmot, potravin a nákladů na bydlení to považujeme za velmi důležité a zásadní.

I proto, že strany vládní koalice v uplynulých měsících zrušily tyto slevy na jízdném pro seniory a studenty i v některých krajích České republiky, které po posledních volbách vedou. Jedná se například o Středočeský kraj. A přitom i zde šlo o rozpočtově naprosto marginální úsporu, v řádu desetin promile celkových výdajů kraje.

Jde tedy opět pouze o asociální postup vůči sociálně nejohroženějším skupinám našich spoluobčanů, který je všem stranám Fialovy vládní koalice vlastní – podle jejích dosavadních kroků jde doslova o její poznávací znamení a základní charakteristický rys.

SPD tento postoj odmítá  - a nebude k podobným asociálním  krokům vlády nikdy mlčet.

A hlavně bude usilovat o jejich zrušení, kdykoli k tomu bude příležitost.

Stojíme za našimi studenty a seniory!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama