doc. Ing. arch. Petr Hlaváček

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2022 21:45:00

Informovanost o stavebních projektech zajistí nová aplikace IPR

Informovanost o stavebních projektech zajistí nová aplikace IPR

Institut plánování a rozvoje (IPR) vytvoří dle zadání Rady hl. m. webovou aplikaci, která poskytne veřejnosti základní údaje o chystaných stavebních záměrech na území Prahy.

 Nová webová aplikace bude jednoduše a přehledně zobrazovat plánové soukromé i veřejné stavební záměry, včetně základních údajů jako je umístění, typ či velikost stavby.

IPR Praha je od roku 2003 provozovatelem informačního systému Evidence územních rozhodnutí (IS EU´R), který obsahuje celoměstskou evidenci dokumentů týkající se územních rozhodnutí. Díky tomuto systému je zajištěna vzájemná informovanost mezi jednotlivými odbory pražského magistrátu, městskými částmi a IPR Praha. Rada hl. m. Prahy se rozhodla poskytnout informace o stavebních projektech na území Prahy široké veřejnosti, a tak zadala IPR vytvořit otevřenou aplikaci, která bude ze stávajícího informačního systému Evidence územních rozhodnutí vycházet.

„Naším cílem je zpřístupnit základní data o chystaných soukromých i veřejných stavebních záměrech na území Prahy nejen odborné veřejnosti, ale všem obyvatelům a místním aktérům, aby měl každý možnost si dohledat co se bude stavět např. v bezprostředním okolí jeho bydliště nebo práce,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. „Přístupné by mělo být také ovládání a vizuální podoba aplikace, která bude zjednodušena tak, aby byla s ohledem na širokou veřejnost uživatelsky co nejpřívětivější,“ dodává Hlaváček.

Co bude aplikace obsahovat?

Nová webová aplikace Evidence územních rozhodnutí bude jednoduše a přehledně zobrazovat lokalizaci a základní údaje o stavebním záměru. Její součástí budou informace o stavebních projektech, např. typ a funkce staveb, lokalizace včetně mapového zákresu, ale také informace o přidružených dokumentech jako jsou rozhodnutí stavebního záměru, či právní specifikace. Vyhledávat stavební záměry bude možné dle základních kritérií v orientačním filtru či mapovém rozhraní.

„Mám velkou radost z tohoto transparentního kroku, díky kterému se o detailech stavebního řízení budou moci dozvědět nejen jeho přímí účastníci, ale úplně každý, koho daný stavební projekt bude zajímat. Aplikace by měla být hotova v červenci tohoto roku a už teď se těšíme, až výsledek představíme veřejnosti,“ komentuje nový úkol pro IPR jeho ředitel Ondřej Boháč.

Pro účely zveřejnění dat z informační systému EÚR bude vytvořena nová databáze pro datový výběr určený ke zveřejnění, aby bylo zabráněno zneužití nebo úniku neveřejných dat. Z interní databáze budou přenášeny vybrané informace o stavebních záměrech na územní hl. m. Prahy v pravidelných intervalech, aby se zajistila aktuálnost zobrazovaných dat. Součástí informací nebudou v souladu s GDPR žádné osobní údaje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama