Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2022 22:50:00

Vláda alibistů a odklad stavebního zákona

Vláda alibistů a odklad stavebního zákona

Posedlost členů vlády Petra Fialy bývalým premiérem Andrejem Babišem, bývalou vládou a hnutím ANO je opravdu směšná. Tedy ona by byla, pokud by na tom nebyli bití obyčejní lidé.

Schválně si všimněte, že kdykoliv se od vlády čeká nějaký zásadní krok, který má pomoci lidem s vysokými cenami nebo složitou životní situací, tak to dopadne stejně – „nemůžeme to udělat, protože Babiš“. A to už je více než více než půl roku po volbách! V jiných případech zase bývalá vláda slouží jako alibi. Pokud něco kterýkoliv ministr zkoní, tak vlastní odpovědnost nepřijme. Ale postaví se hrdě před mikrofon, pochválí se a řekne, to já nic, to oni. Naposledy se takto vyznamenal ministr Bartoš, který odkládá stavební zákon a s ním i digitalizaci. A hádejte, kdo za to podle něj může?

Každopádně ministr Ivan Bartoš odkládá účinnost námi schváleného stavebního zákona, který by konečně zkrátil povolovací procesy a rozhýbal výstavbu. A co hůř. Vymýšlí další kroky, které povedou k přesnému opaku toho, co jsme chtěli my. Místo zkrácení, dojde k dalšímu prodloužení. Skoro to vypadá, že jeho motto zřejmě je: ze 157. místa na světě v délce získání stavebního povolení se nehneme. A aby toho nebylo málo, tak ještě navíc odkládá i digitalizaci stavebních procesů. Ano, ti slavní „IT mágové“ si s ní nevědí rady. A tak přišli, světe div se, s obvyklou výmluvou - může za to ANO. Může za to Dostalová. Ale přitom sám moc dobře ví, že digitalizace byla celá připravena. Dokonce byla součástí přijatého!! a platného!! zákona. Takže její zastavení je rozhodnutí Ivana Bartoše a Pirátů. To on se rozhodl ji změnit a teď neví kudy kam. Opakuji, že toto je jen a pouze jeho zodpovědnost. Žádné výmluvy nepomohou.

Mohl by se i podívat do předávacího protokolu, který jsem mu na ministerstvu v mašličkách zanechala. Běžely tři velké zakázky, čtvrtá se připravovala. Bylo zajištěné evropské financování z IROP a Národního plánu obnovy, které teď ohrozil, ne – li znemožnil. Pod mým vedením byl projekt digitalizace stavebného řízení standardně veden. Existoval tým, pravidelné porady, harmonogram prací, byla nastavená spolupráce s ministerstvem vnitra a Radou vlády pro informační společnost. Tomu je teď konec.

Po příchodu ministra Bartoše a s nástupem jeho politického náměstka a stranického kolegy Ondřeje Profanta začaly organizační změny a hlavně zmatky. Náměstka odpovědného za DSŘÚP odvolal a další klíčová projektová manažerka odešla za jeho působení. Nedokázal ji udržet. A výtka, že projekt byl zajišťován částečně externě? Tu snad ani pan ministr nemůže myslet vážně.  Konkurenceschopnost státní správy v oblasti IT není nijak vysoká, ti nejlepší odborníci půjdou za nesrovnatelně lepší peníze samozřejmě raději do soukromého sektoru. Ale co bych vám vyprávěla, on to pan ministr moc dobře ví, když se mu do týmu nepodařilo získat ani jednoho z řad těch slavných pirátských IT expertů.

Také by mě zajímalo, jak to má ministr vymyšlené s financováním digitalizace stavebního řízení. To je klíčové, když teď oznamuje odklad. Strukturální fondy mají pevně daný termín čerpání, a pokud se nepletu, s financováním z Národního plánu obnovy jsou také problémy.  Bylo totiž schváleno na náš nový zákon, který se ale ministr rozhodl bezdůvodně předělat. Reálně tedy teď hrozí, že o ty více než dvě evropské miliardy přijdeme. Ale nebojte, ani toto nebude jeho vina. Je celkem jasné, že i za to bude moct ANO, já nebo Andrej Babiš.

Odklad platného stavebního zákona nepodpoříme z jednoduchého důvodu. My chceme dobrý zákon pro všechny. A nejen pro silnice, dálnice, elektrárny. Ministr Bartoš doposud nikde nevysvětlil, proč se velké stavby začnou stavět rychleji podle nového stavebního zákona, zatímco obyčejný občan bude muset jít podle toho starého. Když přece zákon může fungovat pro stát, tak ten stejný může fungovat i pro občany. Nebo ne?

Ivan Bartoš se rozhodl, že půjde netradiční cestou. Lidi hodí přes palubu a vyhoví jen někomu. Takže to, co ovlivňuje délku povolovacích procesů běžných občanů se rozhodl zachovat tak, jak to je dnes. Asi si říká, že když je po volbách, tak už se o lidi starat nemusí. To, že se rozhodl rozbořit platný stavební zákon, na kterém odborníci a experti strávili tisíce hodin práce, je jeho odpovědnost. A měl by si uvědomit, že toto je také typická ukázka plýtvání. Ruší funkční věci jen proto, že je udělal někdo jiný než on.

Stejně tak bude jeho odpovědnost, pokud přijdeme o více než dvě miliardy z evropských fondů. Že to pak bude házet na Kláru Dostálovou? To je tak laciné, že mu to myslím už nikdo neuvěří. Lidé moc dobře alibismus poznají. Takže bych panu ministrovi doporučila, aby už konečně přestat ukazovat kolem sebe, přestal se neustále vymlouvat, svalovat vinu na někoho jiného a přijal za své kroky odpovědnost. Měl by si uvědomit, že by měl alespoň něco z těch slibů a řečí, kterými se oháněl v opozici splnit. Alespoň to bych já, tak nějak od místopředsedy vlády očekávala.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama