Ing. Jiří Hájek

  • STAN
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2022 6:43:00

Zákonná pravidla pro e-vozítka rozpustí nejistotu mezi jezdci

Zákonná pravidla pro e-vozítka rozpustí nejistotu mezi jezdci

E-boardy, e-koloběžky, jednokolky a další. Všechna tato vozítka jsou především ve městech stále běžnější součástí provozu.

 Někým vítanou, někým méně. Faktem ale zůstává, že doposud podle zákona o provozu na pozemních komunikacích jako by nebyly, respektive legislativa jejich provoz přímo neupravuje. Jediné, co zná, je „osobní přepravník se samovyvažovacím zařízením”, typicky segway.

Jezdci na jiných vozítkách tak kromě vlastního rozumu přesně nevědí, podle jakých pravidel se řídit. Tápou také ostatní účastníci provozu a nejednotní při řešení nenadálých situací mohou být (ne svou chybou) i policisté.

Připravil jsem proto pozměňovací návrh novely zmíněného zákona se dvěma důležitými body. Za prvé v něm budou uvedené e-koloběžky, e-boardy a další zařízení, takže bude jasné, že se na všechny vztahují stejná pravidla. To nejdůležitější je, že po chodnících mohou jet jen rychlostí chůze. A druhý bod – pokud někde nebude stezka nebo chodník, může člověk na e-boardu jet i po pravém kraji silnice, a to rychlostí až 30 km/h. Musí ale plnit stejné povinnosti jako cyklisté. To třeba znamená mít za snížené viditelnosti přední a zadní svítilnu.

Tento návrh především rozpustí mezi jezdci na stále oblíbenějších e-vozítkách nejistotu. Vím, že spousta z nich je zodpovědná a tato pravidla dodržuje už teď. Závěrem bych dodal, že naprosto zásadní pro plynulý provoz na komunikacích je vzájemná ohleduplnost mezi všemi účastníky. To ale za nás žádný zákon nevyřeší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama