Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2022 16:47:00

Hlavní město má Plán regionální péče v oblasti duševního zdraví do roku 2030

Hlavní město má Plán regionální péče v oblasti duševního zdraví do roku 2030

Rada hl. m. Prahy na dnešním jednání odsouhlasila dlouhodobý plán regionální péče v oblasti duševního zdraví.

Na podobě dokumentu, který je průběžně aktualizován, se podílel Magistrát hl. m. Prahy s přispěním široké odborné veřejnosti, uživatelů péče i jejich rodinných příslušníků. Duševní onemocnění každoročně postihne více než pětinu našich obyvatel.

Cílem plánu je vytvořit strukturu zdravotních, sociálních a dalších služeb v hlavním městě, aby vnikla v jednotná a efektivní síť péče o duševní zdraví, která odpovídá poskytované péči ve vyspělých zemích. Dokument původně vznikal v rámci projektu Ministerstva zdravotnictví ČR, věnovaného reformě péče o duševní zdraví, je v souladu s Národním akčním plánem pro duševní zdraví, schváleným Vládou ČR v roce 2020, a vychází z původní Strategie reformy psychiatrické péče pro roky 2013 až 2023.

Hlavní město se do procesů reformy péče o duševní zdraví dlouhodobě aktivně zapojovalo, neboť obtíže v duševní oblasti zasáhnou každý rok více než pětinu jeho obyvatel. Polovina z nich přitom zůstane mimo dosah odborné pomoci anebo léčby. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky z roku 2019 bylo v hlavním městě ambulantně léčeno 130 tisíc obyvatel, v celém Česku to pak bylo celkem 640 tisíc osob. Navíc pandemie covid-19 tuto situaci ještě zvýraznila a její dopady na duševní zdraví lidí začínají být velmi zásadní.

„Jsem ráda, že se hlavnímu městu daří navázat na dosavadní úsilí a poté co ministerstvo projekt ukončilo, bude reformu péče o duševní zdraví dále rozvíjet na úrovni kraje. Využíváme k tomu výstupy jako je právě regionální plán či etablovanou a fungující koordinační skupinu. Věřím, že rozvoj komunitní péče pro lidi s duševním onemocněním bude pokračovat díky těsné spolupráci zdravotních a sociálních služeb,“ řekla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.     

Po projednání Výborem pro zdravotnictví Zastupitelstva hl. m. Prahy v listopadu 2021 se nyní regionální plán stává dlouhodobým strategickým dokumentem hlavního města, které zahajuje jeho implementaci. Dokument je dostupný ZDE.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama