Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2022 15:27:00

Pan poslanec Babiš neví, jaké valorizační vzory jsou u penzistů

Pan poslanec Babiš neví, jaké valorizační vzory jsou u penzistů

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

 Tak já mám jinou informaci, tak jsem se domníval, že přijdu na vládu, tak já nevím, jo. Já jsem chtěl vlastně faktickou. Tak já to... Pan poslanec Babiš neví, jaké valorizační vzory jsou u penzistů, tak já to řeknu. Navýšení o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Tohle u penzí, navrhujeme ten samý mechanismus. Já jsem připraven debatovat o číslech. Já jsem řekl, že ty peníze, o kterých mi říká, že jsou navíc, jsou už zapojeny a jsou ve schváleném rozpočtu. Jsou ve schváleném rozpočtu. Takže to nejsou žádné další příjmy, o kterých bychom mohli nyní přemýšlet, na jaké další výdaje použijeme. A to je realita.

A já bych potřeboval, aby ta debata byla rovnocenná, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně. Vy jste říkal, že výdaje ve zdravotnictví byly v roce 2021 kolem 550 miliard. Já bych je potřeboval rozklíčovat, co všechno těch 550 miliard do oblasti zdravotnictví počítáte, protože evidentně to nejsou výdaje v systému zdravotního pojištění. A aby ta debata měla smysl, tak musíme mít stejné vstupní podklady k té debatě, jinak budeme vycházet každý z jiných čísel a ta debata nikam nepovede.

Takže po té přestávce, já myslím, že je dobře, když se grémium domluví na tom, jak budeme postupovat, by bylo dobré, kdybyste nejenom mně, ale všem ostatním poslankyním a poslancům řekl, z čeho se ta částka skládá. Záporné jsou výdaje v systému zdravotního pojištění plus a to plus musíme slyšet, abychom pak mohli vést věcnou debatu nad tím číslem. Když nevím, z čeho se skládá, tak vám nemůžu dát číslo, které by se mělo podle vás s tím vaším 550 miliard. To je všechno, stihl jsem to do dvou minut.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama