MUDr. Jaroslav Dvořák

  • SPD
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2022 21:09:00

Během pandemie bylo odkládáno velké množství zdravotních výkonů

Během pandemie bylo odkládáno velké množství zdravotních výkonů

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

 Vážené dámy a pánové,

moji předřečníci, hlavně kolegové lékaři, už řekli většinu toho, takže hodně zkrátím svůj projev s tím, že vlastně všichni tady mluvíme o redukci financí pro zdravotnictví přes platby, přes státní pojištěnce. Navíc ještě tady nepadlo, že navíc tam budou škrty v rozpočtové kapitole Ministerstva zdravotnictví ve výši zhruba 6 miliard korun, takže dohromady už je to 20 miliard. Zdravotnictví se tak stává rezortem, který by měl nejvíce šetřit, a to v době, kdy má za sebou dvouletý boj s pandemií koronaviru a kdo ví, jak tomu bude na podzim, a před sebou aktuální financování poskytování zdravotní péče také pro uprchlíky z Ukrajiny, které bude financováno stejně jako u státních pojištěnců a pojištěnců obecně.

Důvody, ty už tady byly také uvedené, vysoká míra inflace, kdy - já pracuji jako ambulantní specialista - tak narůstají vstupy, ať už jsou to energie nebo vodné, stočné, nájmy. Pak dále epidemie nemoci covid-19 neskončila, nevíme, co nás čeká na podzim. Může to být celkem benigní stávající forma, ale také tam může být nějaká zmutovaná forma, která zatíží jak nemocniční, tak ambulantní sektor novými těžkými pacienty. No a pak již mnohokrát uvedená migrační vlna, kdy statisíce uprchlíků budou potřebovat zdravotní péči. Působením epidemie nemoci covid-19 musela být omezována ostatní zdravotní péče, bylo odkládáno velké množství zdravotních výkonů, které však pacienti potřebují. Třeba pacienti v oboru ortopedie - já jsem tedy neurolog - ale v oboru ortopedie, tam se prodlužují čekací doby na operace kyčlí a kolen na neúměrně dlouhou dobu.

Vlastně občané České republiky již na to doplácejí, na důsledky epidemie, a teď samozřejmě jsme povinni se postarat o asi 330 000 nových pojištěnců z Ukrajiny. Tu současnou uprchlickou vlnu tvoří skutečně spíše děti. U nás na Valašsku, kde působím, je katastrofální nedostatek pediatrů, praktických lékařů, zubařů, třeba i dětský psychiatr tam vůbec neexistuje, dětského neurologa si teď vychováváme sami. Katastrofa, obrovské čekací doby. A samozřejmě musíme pokrýt i požadavky ze strany nových imigrantů a doplatí na to naši pacienti. Vlastně víceméně všechno, co jsem si tady připravil, už bylo řečeno mými kolegy, víceméně jsem jenom navázal v takových krátkých informacích a děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama