MUDr. Milan Brázdil

Oficiální web, kde můžete položit dotaz: www.anoolomouc.cz
  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2022 21:45:00

Stát je největším dlužníkem zdravotnictví

Stát je největším dlužníkem zdravotnictví

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

 Já děkuji za slovo. To je fofr. Něco se změnilo. Něco se asi událo a je vidět, že nakonec všichni skoro mluvíme - docela si notujeme. No. Já jsem měl taky toho hodně připraveného, ale spoustu toho bylo řečeno, a tak nechci zdržovat. Nicméně my jsme lidé. Lidé, kteří se odlišujeme od toho zvířecího světa tím, že vlastně chodíme vzpřímeně, myslíme, máme druhou signální soustavu. A zároveň také jsme schopni mluvit. A já bych chtěl tedy, jsem také člověk, a chtěl bych mluveným slovem vás upoutat na to, co je vlastně největší hrozbou každého z nás člověka na tomto světě, pokud není tedy věřící, který má jistě hodnoty trošku jinak. No my se prostě bojíme svého konce. Uvědomujeme si, že na tomto světě prostě nebudeme navždy a chceme ten život prožít dobře. A abychom na tom světě byli dlouze, užívali si ho, musíme být zdraví. A to zdraví dneska, genetika hraje velkou roli, ale jistě zdravotníci, lékaři, celé to zdravotnictví se o nás jakýmsi způsobem tedy stará, a jenom blázen, a já nejsem blázen, ani jistě žádný z vás, si chce podřezat pod sebou větev a říct, tak nedáme ty prachy do našeho zdravotnictví, nebudeme o něj pečovat. To je paradox. Můžeme si říkat, že nebudeme, já nevím, tolik se snažit o cyklostezky, nebo já nevím, další věci, tomu rozumím. Ale vlastně popřít svoji podstatu na tomto světě, chtít tu být co nejdéle a být zdravý, tak to mi prostě nejde do hlavy. A proto si myslím, že těch 14 miliard do toho zdravotnictví prostě patří.

A abych nezdržoval, tak přece jenom tady mám hodně připraveno, tady spousta z nás mluvila o tom, kdo to vlastně je ten státní pojištěnec, za koho vlastně ten stát... mimochodem, to je 60 % obyvatel České republiky! Stát za 60 %, tedy 40 % pracuje, 60 % lidí spadá do takzvaného termínu státní pojištěnec. A je to poměrně dost lidí. Tak tady bych přece jenom jaksi je přečetl.

A to důchodci. Za starobní důchodce hradí zdravotní pojištění stát. To samé platí pro osoby v invalidním, ale i sirotčím nebo vdovském důchodu.

Dále to je za druhé. Nezaopatřené dítě. Státní pojištěnec je i dítě do ukončení povinné školní docházky a nezaopatřené dítě do 26 let, pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání, studuje anebo se naopak nemůže připravovat na budoucí povolání anebo vydělávat z důvodu nemoci. Dále sem také patří i ty osoby do 26 let, které nejsou schopné vykonávat výdělečnou činnost z důvodu dlouhodobých zdravotních potíží. Novou kategorií státních pojištěnců jsou od začátku roku 2018 osoby starší 26 let, které studují prvně v doktorském programu vysoké školy. I za ty je odváděno zdravotní pojištění státem pod podmínkou, že nejsou zaměstnány anebo samostatně výdělečně činné. To jsou dva. Třetím, za koho se platí pojištění, je příjemce dávek v mateřství. To je skupina lidí, no, tam asi není, co bych komentoval.

Čtvrtou oblastí jsou osoby pečující o osoby ve stupni ve stupni závislosti. Stát hradí zdravotní pojištění osobám, které jsou ve II., III. nebo IV. stupni závislosti na pomoci jiné osoby. Pečující osoba, která se stará o závislé ve zmíněných stupních, má pojištění hrazeno také. Patří sem i ti, kteří pečují o dítě do 10 let v I. stupni závislosti.

Další, kdo to je, je příjemce dávek hmotné nouze. Stát platí pojištění jim i osobám, se kterými jsou společně posuzovány pro nárok na dávky. Nesmí však jít o poživatele důchodu, rodičovského příspěvku, uchazeče o zaměstnání na Úřadu práce, nezaopatřené dítě, osobu samostatně výdělečně činnou anebo zaměstnance.

Šestým okruhem jsou osoby v evidenci na úřadu práce. Uchazečům o zaměstnání na Úřadu práce je hrazeno zdravotní pojištění státem do doby, než jsou z evidence vyřazeni. Dalším, sedmým, je výkon detence a vazby nebo trestu. Mezi státní pojištěnce patří i osoby ve výkonu detence, vazby anebo trestu odnětí svobody. Spadá sem i ústavní ochranné léčení.

Dále, za koho ještě dále platí stát zdravotní pojištění? Jsou to mladiství a u kterých je vykonávána ústavní nebo ochranná výchova. Maximálně však do 19 let.

Dále jsou příjemci doživotní penze nebo starobní nebo na dobu určitou s přesně stanovenou výší důchodu. Za desáté jsou to osoby vykonávající dlouhodobou dobrovolnickou službu. I za ně platí stát. Jsou cizinci s povolením k pobytu při poskytnutí dočasné ochrany, pokud nemají příjmy ze závislé nebo samostatně výdělečné činnosti.

Za dvanácté, jsou cizinci a bylo jim uděleno vízum k pobytu nad 90 dní za účelem strpění, pokud nemají příjmy ze závislé nebo samostatně výdělečné činnosti. To samé platí i pro jejich děti narozené u nás v naší republice. Za třinácté, jsou žadateli o udělení mezinárodní ochrany společně s dětmi narozenými na území, pokud nemají příjmy ze závislé nebo samostatně výdělečné činnosti. Za čtrnácté, jsou příjemci dávek nemocenského pojištění a pojištění si neplatí sami, neplatí jej za ně ani zaměstnavatel a onemocněli v průběhu anebo až po ukončení zaměstnání. Nutnost je mít trvalý pobyt na území České republiky.

Za patnácté, jsou manželi anebo registrovanými partnery státních zaměstnanců na základě zákona o státní službě. Musí je však následovat do místa vyslání, nesmějí mít příjmy ze zaměstnání ani být osobou samostatně výdělečně činnou. A za šestnácté, jsou invalidé ve III. stupni nebo splňují věk pro nárok na starobní důchod, ale nezískali potřebnou dobu pojištění. Nesmějí být zaměstnáni ani podnikající osoby.

Je to hodně velké množství lidí. Za 60 % občanů České republiky platí stát. Já myslím, že hodně kolegů přede mnou řeklo spoustu věcí, snad jenom úplně na závěr. Stát je vlastně největším dlužníkem našeho zdravotnictví. To je hrozný paradox. Stát je největším dlužníkem zdravotnictví, protože vlastně nedostatečně za tyto lidi, které jsem jmenoval, platí.

O to víc si myslím, opravdu těch 14 miliard do zdravotnictví patří. A nebudu opakovat to, že tady byla covidová aféra, že jsou tu uprchlíci atd. Važme si našich zdravotníků, patří jim poděkování. A ty peníze nejdou jenom na tu péči, ale i do jejich platů. A ty platy, se asi shodneme, stále ještě nejsou na takové úrovni, ti lékaři, zdravotníci, sestřičky odchází mimo republiku a my si je tu udržíme tím, že jim nabídneme slušný plat a samozřejmě i další věci, jako dobré chování, vzdělání nebo dobře organizované vzdělávání.

Já vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama