Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2022 17:51:00

Již nyní je potřeba pomoci nejen těm chudým

Již nyní je potřeba pomoci nejen těm chudým

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 k pomoci kvůli rostoucí inflaci

 Vážené poslankyně, vážení poslanci,

já doufám, že vás přesvědčím k tomu, abychom následující bod, který navrhnu, abychom ho zařadili na program této schůze, poněvadž ta situace je čím dál tím palčivější. Já se domnívám, že navyšování cen všeho včetně potravin, energií, pohonných hmot, ale hlavně bydlení, poněvadž už uvidíme, že opět minulý týden o 0,75 % zvedla Česká národní banka úrokové sazby, a tím pádem se to promítne i do všech hypoték a do toho, že rodiny si pořídily své vlastní bydlení, a pokud mají plovoucí úrok, tak se domnívám, že je to bude stát ne o stovky korun navíc, ale de facto o tisíce. Akorát se doufám - a doufám v to i společně s dalšími, kteří tady předkládají podobné návrhy, že o tom budeme jednat.

V těchto dnech a možná, že i vy to dostáváte do svých schránek, přicházejí lidem nové zálohy na energie. Pokud by to bylo o pár stovek, tak to úplně chápu, je to ale o tisíce korun a v tuto chvíli jednoduše mantra této vlády o cílené a adresné pomoci bere za své. Současné obchodování s energiemi, a už to tady několikrát padlo, je zcela nepředvídatelné a má to samozřejmě souvislosti s jeho cenotvorbou a se vzrůstající inflací. Vláda do této chvíle, řekněme si to na rovinu, více nepomohla než pomohla. Čím se snažila pomoci? Rozumím tomu, že se navýšily normativní náklady na bydlení, tím pádem se navýšil počet lidí, ale také samozřejmě se zvyšovaly částky na příspěvku na bydlení. Na začátku už předchozí vláda během října a listopadu navrhovala samozřejmě navyšování normativních nákladů, a tak rozšíření počtu lidí, kteří dosáhnou na příspěvek na bydlení, ale v tuto chvíli je ta pomoc nedostatečná a je potřeba znovu popřemýšlet nad tím, že by se něco mohlo udát právě u příspěvku na bydlení, minimálně ho zjednodušit právě pro ty středněpříjmové.

Mimořádná okamžitá pomoc. Tady nemáme vůbec žádná data, vůbec nevíme, kolik lidí si o ni zažádalo a vůbec kolik bylo na mimořádné okamžité pomoci vyplaceno, tak tady bych velmi rád v tom bodě, který navrhnu, aby tyto informace Ministerstvo práce a sociálních věcí dodalo, poněvadž neznáme, jak říkám, ani počty lidí, ani tu částku, možná ani tu průměrnou částku toho, kolik těch peněz jednotlivým rodinám přišlo.

Navýšení existenčního a životního minima, ten mezikrok je absolutně zbytečný, poněvadž to, co navrhla vláda, a to navýšení o 10 %, už také vzalo za své, jak jsem řekl v úvodu, poněvadž bude znovu navýšení, a to o 5-10 % existenčního a životního minima, akorát to skončí na úřadech práce a bude tam dvakrát větší administrativa. Mohlo se to už dle našeho návrhu, našich 12 opatření udělat rovnou.

S tím souvisí velmi, že pokud samozřejmě nebudeme pomáhat plošně, tak jako třeba ve 24 zemích Evropy, tak budou administrativní náklady na ty jednotlivé tzv. adresné a cílené pomoci opravdu enormní. Už v tuto chvíli vidíme přetížené úřady práce. Důkazem toho je i stávková pohotovost, která v tuto chvíli byla odložena někdy na jednání právě možná tripartity na konec tohoto května, akorát že prostě a jednoduše pokud se nic takového nevyřeší, tak úřady práce do té stávky dle mého názoru rozhodně půjdou, poněvadž to, jak jsou odměňováni a ta enormní navýšení jednotlivých agend jsou opravdu neúnosná a v nějaké disproporci.

Co se týká té neplošné pomoci, tak mi na tom osobně vadí, že se úplně zapomnělo na zdravotně postižené. Říkám to pořád dokolečka. Ti si nemohou nijakým jiným způsobem pomoci, než prostě v rámci sociálního smíru čekat na to, jak jim pomůže tento stát. Nemůžou si nijak přivydělat, mít dvě zaměstnání atd. Prostě potřebují být těmi, kteří jsou opečováváni.

Již nyní je potřeba pomoci pouze nejen těm chudým. Tato filozofie této vlády již vzala za své před půl rokem a vidíme to každý den. Vidíme, že do sociální sítě začínají padat i ti, kteří v rámci sociálního smíru byli na straně odvádějících a nyní se dostávají do strany příjemců sociální pomoci. A bude hůř a moc prosím, abychom už nedělali takové chaotické věci, jako byl například ten pětitisícový příspěvek. (Místopředsedkyně Kovářová: Čas, pane poslanče.) Proto já navrhuji bod, který se jmenuje Plán vlády, který já vyžaduji už co nejdříve, protože mám pocit, že žádný takový není...

Ano. Plán vlády na řešení sociální situace v souvislosti s očekávaným růstem cen. Ještě jednou: Plán vlády na řešení sociální situace v souvislosti s očekávaným růstem cen...

A chci ho zařadit ještě, jestli můžu? (Ne.) Po panu Havlíčkovi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama