Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2022 13:40:00

Větší koncentrace odborníků, kteří do Prahy přijíždějí

Větší koncentrace odborníků, kteří do Prahy přijíždějí

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Dodatek č. 1 k Hostitelské dohodě

 Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, před sebou máte návrh na sjednání Dodatku č. 1 k Hostitelské dohodě mezi vládou České republiky a Agenturou pro evropský globální navigační satelitní systém týkající se umístění podpory, výsad a imunit, podepsané v Praze dne 27. ledna 2012. Jedná se o krok, který může být pro Českou republiky velmi příznivý, může posílit naši prestiž v Evropské unii, ale fakticky i na celém světě, protože rozšíření právě služeb této agentury znamená významné posílení datové konektivity, bezpečnosti a tak dále. V květnu loňského roku došlo právě k nařízení kosmického programu EU k transformaci té původní Agentury GSA pro unijní družicové navigační systémy na novou Agenturu pro kosmický program EUSPA a tím se významně rozšířila působnost té původní agentury z oblasti čistě družicové navigace na všechny složky kosmického programu Evropské unie, tedy i na systém pozorování země Copernicus, systém vládní družicové komunikace GOVSATCOM a další. Podstatně se také zvýšil význam agentury a rozsah její činnosti. Připomínám, že jde o první a vlastně dosud jedinou agenturu Evropské unie se sídlem v České republice. Je jasné, že přítomnost té agentury v České republice má přímý ekonomický, finanční efekt v řádu stovek milionů korun ročně. Má ale, jak jsem zmiňoval, i významný efekt pro prestiž České republiky, ale například i pro rozvoj vědeckých projektů, protože například u sledování země formou právě systému Copernicus, tak na tom se podílí celá řada českých univerzit a představuje to významný posun i z hlediska sledování změn na planetě Zemi.

Zároveň bych chtěl zdůraznit, že přítomnost té Agentury znamená samozřejmě také větší koncentraci odborníků, kteří do Prahy přijíždějí a kteří tady také následně pracují. Znamená to příležitost pro setkávání dalších lidí z různých konců Evropy, zároveň otevírání dveří pro české firmy a přirozeně lákání poboček zahraničních firem do České republiky, rozšíření kongresové turistiky a podobně.

V souvislosti se vznikem EUSPA je možné očekávat další znásobení přínosu pro Českou republiku oproti přínosům realizovaným s umístěním sídla té původní agentury. Navýšení odpovědností a úkolů té agentury si však ale vyžádá vyšší personální i technické zdroje, pro něž již nebude dostačovat ta současná podoba poskytovaná GSA na základě původní hostitelské dohody. Ta aktuální situace je taková, že to sídlo, které mnozí z vás znají, v Holešovicích, praská ve švech a je nezbytně nutné řešit právě budoucí další prostory. Dá se očekávat, že v nadcházejících letech dojde k výraznému navýšení počtu zaměstnanců samotné Agentury. Těch bylo v dosavadních letech kolem dvou set, ale do roku 2026 by mohlo dojít k rozšíření počtu až na 570 lidí. Zároveň nyní probíhají na úrovni Rady Evropské unie, Evropského parlamentu jednání o dalším unijním kosmickém systému pro zabezpečení telekomunikačního spojení. Nepochybně bude součástí naší předsednické agendy v následujícím roce i posílení Secure Connectivity, tedy právě bezpečné datové výměny, ve které může právě hrát významnou roli a bude hrát velmi pravděpodobně Agentura EUSPA. Má se jednat o systém, který bude čítat stovky družic a měl by zajistit v podstatě samostatnou funkční cestu k poskytování datového připojení internetového pro země Evropské unie.

Dá se tedy velmi jednoduše předpokládat, že počty pracovníků EUSPA dál porostou. Zástupci České republiky a agentury při společných jednáních dospěli k tomu, že je nutné posílit ten prostor zajištění nové budovy pro účely EUSPA v širším centru Prahy. Tady už probíhá intenzivní spolupráce s hlavním městem nad tím konkrétním řešením a zároveň to zabezpečení datové bude mít na starosti právě centrum služeb Státní pokladny Centra sdílených služeb v Zelenči.

Obě strany - jak samotná agentura EUSPA, tak Česká republika - vyjádřily přirozeně zájem postupovat dál cestou jak společných memorand, tak ale je nezbytně nutné vyjádřit souhlas s ratifikací dodatku číslo 1, sjednat změnu té hostitelské dohody tak, aby bylo možné právě počítat s rozšířením toho sídla a prostoru pro agenturu EUSPA. Jde tedy o přesun v rámci Hlavního města Prahy, o zmíněné Centrum sdílených služeb v Zelenči. Zároveň jde pochopitelně také o další možnosti rozvoje aktivit té agentury na území České republiky.

Vzhledem k tomu, že hostitelská dohoda je mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie, tak ji vláda nyní předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Poslanecké sněmovně České republiky. Já si vás dovolím požádat o podporu této ratifikace. I z těch prvních jednání v rámci Evropské unie jsem přesvědčený o tom, že to je krok, který může významně posílit pozici České republiky ve vědecké obci a zároveň měnit pohled na Českou republiku jako na levnou montovnu tak, jak se Česká republika bohužel v předchozích letech více prezentovala.

Tohle je projekt, který znamená budování centra excelence právě v České republice a posilování vědeckých vazeb vývoje činností právě i na vědecké úrovni, ale i posilování konkrétních podnikatelských aktivit v pokročilých technologiích. Děkuji mnohokrát za pozornost a za případnou podporu té hostitelské dohody, respektive jejího dodatku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama