Ing. Josef Bělica, MBA

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2022 5:35:00

Svatá Barbora střeží oběti důlního neštěstí na šumbarském hřbitově

Svatá Barbora střeží oběti důlního neštěstí na šumbarském hřbitově

Koncem dubna byla na hřbitově v Havířově-Šumbarku instalována socha svaté Barbory z Nikomédie na věčnou památku obětem v dole Dukla.

Dílo z dubového dřeva, dle vlastního výtvarného návrhu, zhotovil havířovský řezbář Čestmír Slíva. Je symbolem mučednictví, utrpení, ale též ochrany.

Svatá Barbora z Nikomédie je patronkou horníků a dalších rizikových povolání, ale také patronkou umírajících. Její socha u kamenné desky, která nese jména všech 108 horníků, kteří při tragické události v roce 1961 na dole Dukla v Havířově zemřeli, ztvárňuje mladou ženu s korunou na hlavě se znakem Dukly, přičemž v jedné ruce svírá kalich, což je symbol oltářní svátosti, a v druhé ruce meč. Ten symbolizuje její mučednictví. Po straně stojící věž symbolizuje uvěznění, tři okna zase znázorňují symbol svaté trojice.

„S nápadem zkrášlit pietní místo důlního neštěstí přišel sám autor, kterého inspirovalo nové místo památníku na hřbitově v Havířově-Šumbarku. Čestmír Slíva je pedagog, umělec a velmi šikovný řezbář, se kterým spolupracujeme i při pravidelné údržbě městských soch. Svatá Barbora vznikala necelé tři měsíce, a hned po její instalaci na místo určení vzbudila nadšení všech, kteří ji měli možnost spatřit. Jen doufám, že se brzy nestane terčem vandalů, a že nám důstojné pietní místo bude dlouho zdobit,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

„Památník, který připomíná jednu z nejhorších důlních tragédií v České republice, při níž zemřelo 108 horníků, byl předloni z areálu bývalého Dolu Dukla přesunut na důstojnější místo, hřbitov v Havířově-Šumbarku. Z bývalého důlního areálu se totiž stává průmyslová zóna, proto se radnice rozhodla pietní místo přesunout. Socha svaté Barbory dodala pietnímu místu symboliku, něžnost a eleganci,“ dodal havířovský primátor Josef Bělica.

Letos to bude 61 let od této tragické události. Pietní akt je naplánován na čtvrtek 7. července v 10:00 na hřbitově v Havířově-Šumbarku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama