Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D.

  • PRAHA SOBĚ
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2022 6:32:00

UNESCO pozitivně hodnotí Prahu za vstřícný dialog

UNESCO pozitivně hodnotí Prahu za vstřícný dialog

Hlavní město v tomto týdnu obdrželo od Centra světového dědictví UNESCO odborný posudek na urbanistickou studii, která byla výsledkem mezinárodní soutěže na rozvoj území v okolí Masarykova nádraží.

 UNESCO v něm skrze své poradní orgány konstatuje, že studie má “potenciál lépe odhalit výjimečnou světovou hodnotu této části Prahy.“ Čtvrť, která podle návrhu vznikne, pak UNESCO hodnotí jako “vstřícnou jak ke svému bezprostřednímu kontextu, tak k urbanistické morfologii Prahy obecně.“

Pozitivní zprávy přicházejí po dlouhém období, kdy byly vztahy mezi Centrem světového dědictví UNESCO a Prahou spíše napjaté. V minulosti totiž hlavní město nebylo v komunikaci s UNESCO příliš aktivní, což se na vzájemných vztazích projevilo. Do Prahy tak přicházely spíše kritické zprávy. To se nyní mění, neboť ředitel Centra světového dědictví Lazare Eloundou Assomo Prahu ocenil a vyslovil i “uznání za produktivní a otevřený dialog.“

„Vztahy mezi Prahou a UNESCO jsme nepřebírali v dobrém stavu. Jakmile se však problematika vztahu k UNESCO dostala do gesce Prahy sobě, začali jsme situaci řešit. Naše koalice se rozhodla to změnit a přistoupit ke vztahu k UNESCO odpovědně. Zdá se, že naše několikaleté úsilí se vyplatilo a začínáme být vnímáni jako solidní a sebevědomý partner,“ říká náměstek Adam Scheinherr, který má v rámci Rady hl. m. Prahy na starosti památkovou péči a dopravu.

Praha v předchozích letech začala s UNESCO intenzivně spolupracovat. V roce 2019 metropoli navštívila expertní mise odborníků Centra světového dědictví UNESCO a jeho poradního orgánu ICOMOS. Po řadě let byl schválen také Management Plan – tedy plán péče o centrum Prahy, jehož absenci UNESCO dlouho kritizovalo. V loňském roce pak hlavní město společně s pařížskou centrálou UNESCO úspěšně uspořádaly online workshop, kterého se účastnili památkáři a urbanisté ze čtyř světadílů. A letos v březnu náměstci primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr a Petr Hlaváček jednali s ředitelem UNESCO přímo v Paříži.

„Není to tak, že bychom se s UNESCO na všem snadno shodli. Občas nám připadá, že některé požadavky nejsou přiměřené pražské situaci. Historické jádro Prahy a jeho ochranné pásmo je živým městem, kde lidé bydlí, pracují s dopravují se – a tudíž se také potřebuje proměňovat tak, aby lidem dobře sloužilo. Na rozdíl od našich předchůdců však nestrkáme hlavu do písku, ale vedeme o nejasnostech a rozporech dialog,“ uvádí Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj.

Odborný posudek k urbanistické studii na novou čtvrť v okolí Florence obdrželo hlavní město poté, co studii zaslalo Centru světového dědictví k posouzení. UNESCO dlouhodobě Prahu žádalo, aby mu významné projekty předkládala k vyjádření; to se však po dlouhá léta nedělo. Nyní se proto hlavní město rozhodlo jednat aktivně a o chystané zástavbě včas informovalo.

„Mám z posudku upřímnou radost. Sladit ochranu historických hodnot a genia loci s výstavbou nových čtvrtí je velká výzva. Jsem ale přesvědčen, že díky správně připravenému procesu se nám v případě Florence podařilo dospět k nejlepšímu možnému řešení,“ dodává Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj a památkovou péči.

Témata, která hlavní město Praha s Centrem světového dědictví UNESCO řeší, ovšem nejsou jen nové stavební projekty. Obě strany se shodnou na tom, že se i historické, památkově chráněné město musí proměňovat v návaznosti na aktuální výzvy, jako jsou sociální i ekologická udržitelnost, zvyšování kvality veřejných prostranství či reakce na negativní důsledky turistického ruchu. Skrze UNESCO se může Praha s dalšími městy na Seznamu světového dědictví inspirovat při hledání řešení pro tyto výzvy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama