Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2022 12:12:56

Z pekla štěstí

Z pekla štěstí

Každá vláda se v minulosti potýkala s problémy. Ať již to byla transformace společnosti , povodně , covidová pandemie. Ale vždy se vlády snažily tyto problémy řešit. To ovšem lze velmi těžko říci o vládě současné.

Název článku jsem si vypůjčil ze známé české pohádky, i když o pohádce řeč nebude. Možná si současná pravicová koalice myslela, že má z pekla štěstí, když vypukla válka na Ukrajině, protože na ni může hodit kde co. Tu zvýšení cen energií, tu vysokou „Putinovu inflaci“, tu vysoké ceny benzínu, nafty a potravin. Prioritou PR vlády se stala pomoc Ukrajincům a Ukrajině spojená s ideologickým nepřátelstvím vůči Ruské federaci. Ta vlastně nezačala agresí Ruska, ale Vrbětickou aférou, po které se dnes sice slehla země, ale která je stále důvodem pro šíření nenávisti, nepřátelství a jediné pravdy.

Vláda přitom, na rozdíl od vlád okolních států jaksi pozapomněla, že jejím hlavním úkolem je vládnout ve prospěch občanů České republiky. Kecy pana ministra financí o nutnosti „utáhnout si opasky“ pouze ukazují na ty, kdože to vše odnese a zaplatí. Zároveň se odhalují problémy spojené s energetickou a potravinovou bezpečností, kdy si ničíme své životní prostředí, abychom pak naše „zboží“ draze zpětně nakupovali na zahraničních burzách. A to za české nízké mzdy a platy. Prostě naši občané „dotují“ svými zvýšenými náklady životní úroveň lidí na západ od našich hranic.

Vláda také byla několikrát přichycena „na holičkách“, protože důvodem pro zavedení nouzového stavu není pomoc vyřešit dopady „drahoty“ a snižování životní úrovně většiny obyvatel země, ale nouzový stav má zjednodušit nákupy zbraní, potravin a dalšího zboží pro pomoc Ukrajině. Přitom obcházení výběrových řízení bylo tématem mnoha současných vládních politiků a političek. Tyto náklady opět zaplatí čeští daňoví poplatníci. Přitom se jim bez mrknutí oka tvrdí, že na zvýšení platů či na boj proti inflaci peníze ve státním rozpočtu nejsou a nebudou. Ovšem na nákup nových zbraní a vojenské techniky se musí najít, vždyť jsme „ve válce“, jak okatě tvrdí vládní představitelé.

Přesto se vláda přepočítala a poslední průzkumy ukazují na velmi nízkou podporu. Naštvanost lidí na nečinnost vládní koalice je vysoká a bude velmi gradovat zvyšováním cen za bydlení či na provoz domácností. Odbory také brzy ztratí trpělivost, protože neustálé omílání příčin současné vysoké inflace, nikoho nenasytí. Řeči o tom, že vláda tady není od toho, aby lidem pomáhala, pouze dokreslují ideologickou předpojatost stávající koalice. Přitom konkrétní řešení jsou na stole, stačí se podívat k sousedům. To by ovšem česká pravice musela chtít současné problémy občanů řešit. Proto předpokládám, že nakonec z pekla štěstí současná vláda mít nebude. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama