Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2022 22:09:00

Musíme napnout všechny síly, aby dítě mohlo zůstat ve své rodině

Musíme napnout všechny síly, aby dítě mohlo zůstat ve své rodině

Místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková upořádala kulatý stůl na téma interdisciplinární spolupráce v sociálně-právní ochraně dětí

 Konference se zaměřila na otázky spolupráce mezi orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) s tzv. opatrovnickými soudy. Akce se kromě sociálních pracovníků zúčastnili zástupci ministerstva spravedlnosti a Justiční akademie. „Naším zájmem je především ochrana dítěte,“ shrnula organizátorka konference a předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Jelínková.

„V centru pozornosti naší společnosti by měl být především zájem a ochrana dítěte. A k tomu je potřeba naše vzájemná spolupráce. Proto musíme napnout všechny síly, aby dítě mohlo zůstat ve své rodině, u svých rodičů. Posun však někdy bývá pomalejší z důvodu složitosti a mezioborovosti jednotlivých témat. Chci proto poděkovat Justiční akademii v Kroměříži, jmenovitě paní Janě Zapletalové Koláčkové za spolupráci v přípravě dnešní konference, protože toto téma velmi silně vnímám, je aktuální a moc důležité,“ uvedla Šárka Jelínková.

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák účastníky ujistil o tom, že funkční zapojení soudů do interdisciplinární spolupráce v sociálně-právní ochraně dětí včetně otázky případného zřízení pozice soudního sociálního pracovníka je jednou z priorit ministerstva spravedlnosti. „Je důležité, aby došlo k přesnému nastavení kompetencí všech zúčastněných orgánů. Uvědomujeme si nezanedbatelné mezery celku. Proto došlo k jednání mezi ministerstvem spravedlnosti a ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) a byla vytipována nejdůležitější témata. Jedním z nich je tzv. soudní sociální pracovník. Tuto pozici už testujeme a velmi se těšíme na výsledky. Dále probíhá interdisciplinární vzdělávání ve spolupráci s MPSV a řešíme také institut veřejného opatrovníka u soudu,“ sdělil Karel Dvořák.

Jana Zapletalová Koláčková z Justiční akademie uvedla: „Systém sociálně-právní ochrany dětí v ČR stojí na 3 pilířích: na orgánech sociálně-právní ochrany dětí, poskytovatelích odborné pomoci a soudech. Nezdá se však, že by tento systém fungoval tak dobře, abychom mohli hovořit o pozitivním synergickém efektu ve prospěch ohrožených dětí tak, jak ho známe ze zemí s tradicí interdisciplinární spolupráce v těchto věcech, nebo dokonce ze zemí, kde byly zřízené soudy zaměřené na řešení problémů (problem-solving justice) jako je například britský Family drug and alcohol court. Vnímáme tuto konferenci jako milník v historii vztahů mezi soudy a orgány sociálně-právní ochrany dětí a doufám, že povede k tomu, aby se prohloubila spolupráce jak na úrovni ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva spravedlnosti, tak na lokální úrovni okresních soudů a orgánů sociálně-právní ochrany dětí.“

Řečníci se zaměřili také na otázku realizace participačních práv dětí v úředních a soudních řízeních. Debaty se zúčastnili pracovníci z řad ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí, justice, dětských psychologů a další.

Na závěr konference byla představena práce soudních sociálních pracovníků, jejichž pilotní testování aktuálně probíhá pod vedením Justiční akademie na devíti okresních soudech v České republice. Soudní sociální práce je klíčovým faktorem pro funkční spolupráci mezi justicí a orgány sociálně-právní ochrany dětí, která také úzce souvisí s konceptem tzv. justice zaměřené na řešení problémů (probem-solving justice).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama