Mgr. Ladislav Chlupáč

  • ODS
  • Litoměřice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2022 17:46:00

Nová zahrada zlepšila prostředí v azylu pro maminky s dětmi

Nová zahrada zlepšila prostředí v azylu pro maminky s dětmi

Příjemnější místo pro trávení volného času mají nově klienti Domova pro matky s dětmi, který v Liškově ulici provozuje litoměřické středisko organizace Diakonie.

Nově zrevitalizovaná zahrada maminkám a jejich dětem nabízí místa pro posezení, herní prvky pro děti i květinové záhony a nové stromy.

Na čtvrtečním slavnostním otevření nechyběli sponzoři, díky kterým mohla Diakonie zahradu renovovat, a také zástupci města Litoměřice, jež neziskovou organizaci podporuje pravidelně.

„Matky s dětmi naši pomoc potřebují. Jsme velice rádi, že zde funguje takové zařízení. Naše město už řadu let s neziskovými organizacemi spolupracuje a Diakonie je jednou z nich. Bez práce neziskovek by město samo nikdo nezvládlo pokrýt tak širokou síť služeb a pomoci, jaká se tu nabízí,“ připomněl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Práce na revitalizaci zahrady si Domov pro matky s dětmi mohl dovolit také díky darům litoměřického Deutschklubu, jehož členové mezi sebou vybírají pravidelné příspěvky a vždy za jedno pololetí je věnují na konkrétní účel a rovněž díky příspěvku ze sbírky Krabice online.

Domov pro matky s dětmi poskytuje azylové ubytování ženám s nezaopatřenými dětmi, případně těhotným, které se ocitly bez střechy nad hlavou. Doba přechodného bydlení spojeného s podpůrným sociálním programem zpravidla nepřevyšuje jeden rok. Snahou je, aby žena aktivně spolupracovala se sociálními pracovnicemi a dokázala svou nepříznivou situaci vyřešit a postavit se na vlastní nohy.

Službu od letošního jara vede Jana Zalabáková, jež tam přesídlila z jiného zařízení Diakonie. Předtím působila také jako učitelka v praktické škole v Dětském domově v Dlažkovicích.

„V našem zařízení je k dispozici osm bytů. Každá maminka tu může mít jedno až tři děti. V současné době tu bydlí sedm maminek, ta osmá se ale v nejbližších dnech nastěhuje. Pořadník máme neustále plný,“ uvedla vedoucí Zalabáková.

Kromě Diakonie podporuje město také ostatní neziskové organizace, které poskytují veřejné, dobročinné či sociální služby. Rozsáhlá síť je koordinována prostřednictvím Komunitního plánování. Pro oblast sociálních služeb letos město v dotačním programu počítá s částkou 5,5 milionu korun. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama