Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2022 20:33:00

Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů

Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů

Ministři obrany ČR a Polska podepsali Dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany

V pátek 3. června 2022 podepsali ministryně obrany Jana Černochová a její polský protějšek Mariusz Blaszczak mezivládní Dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany. Dohodu schválila na svém jednání v prosinci 2020 už předchozí vláda. Bylo ale potřeba ji stvrdit oficiálním podpisem, který se uskutečnil při příležitosti společného jednání české a polské vlády.

„Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů. Ukazuje to i krize kolem Ukrajiny, kdy bychom se při dodávkách vojenského materiálu bez hladké spolupráce neobešli. Výborné vztahy chceme dále prohlubovat a to nám umožní i tato dohoda,“ zhodnotila ministryně Černochová.

Účelem této dohody je vytvořit nový rámec pro vzájemnou spolupráci mezi Českou republikou a Polskem v oblasti obrany, který nahradí v dnešní době již neaktuální Ujednání mezi ministerstvy obrany obou států o spolupráci ve vojenské oblasti z roku 1996.

Nová dohoda reflektuje jak členství obou států v NATO a EU, tak probíhající intenzivní spolupráci v oblasti obrany. Na důležitosti jí také přidává, že dosud platné ujednání bylo na resortní úrovni, zatímco nová dohoda bude uzavřena na úrovni vlád.

Dohoda především podrobně vymezuje oblasti a formy spolupráce, způsob vzájemné komunikace nebo například specifikuje, že během provádění spolupráce bude možné v nezbytném rozsahu vzájemně využívat vojenská zařízení a infrastrukturu.

Pokud jde o právní postavení ozbrojených sil, ochranu utajovaných informací a ochranu osobních údajů během spolupráce, Dohoda řeší tyto záležitosti odkazem na platné mezinárodní smlouvy a vnitrostátní právo obou smluvních stran.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama