Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2022 13:21:00

Ještě je čas se vzpamatovat, už ho ale moc nezbývá

Ještě je čas se vzpamatovat, už ho ale moc nezbývá

Komentář na facebookovém profilu k rozpočtové politice vlády Petra Fialy

 Materiál, který ve středu vláda schválila, projektuje 300miliardový deficit nejen pro rok 2023, ale i pro léta 2024 a 2025. Pokud tuto strategii vláda nepřehodnotí, zadluží Českou republiku za své volební období minimálně o 350 miliard více, než dokázala vláda Babišova. Hrozí jí tak, že z hlediska rozpočtové kázně a zadlužení budoucnosti se bude jednat o nejhorší vládu v moderní historii ČR.

Hlavně to nesvádějme jenom na válku a na uprchlíky, prosím. Hlavní příčiny tohoto zoufalého stavu jsou dvě:

1. Expanze povinných výdajů za Babišovy vlády (odpovědnost ANO, ČSSD a KSČM).

2. Schválení Babišova poslaneckého návrhu o dani z příjmu fyzických osob (odpovědnost ANO, ODS a SPD).

V obou případech nešlo ani o COVID ani o válku. Šlo jen o nezodpovědný populismus s dlouhodobými následky na strukturu státního rozpočtu. Pokud se vláda neodhodlá k aktivní nápravě, bude to mít razantní dopad na výši a náklady státního dluhu, což je ta nedražší a nejhorší varianta. Bude to mít výrazný dopad i na další zdražování, protože takové deficity budou dál tlačit inflaci. Ještě je čas se vzpamatovat, ještě je čas takové deficity nepřipustit. Už ho ale moc nezbývá…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama