Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2022 15:09:00

Před třiceti lety ODS ve volbách drtivě zvítězila

Před třiceti lety ODS ve volbách drtivě zvítězila

Připomínka počátků polistopadové politiky na facebookovém profilu

 Dnes je tomu přesně 30 let, co skončily druhé svobodné polistopadové volby. První, v nichž kandidovala ODS, která drtivě zvítězila. A první, v nichž jsem byl zvolen do parlamentu: do Sněmovny lidu posledního Federálního shromáždění České a Slovenské federativní republiky. Jak se totiž ukázalo hned po volbách a jak jsme tušili už před nimi, naším hlavním úkolem se stalo pokojné a ústavní rozdělení Československa na dva samostatné státy, což se nakonec povedlo. Můj první poslanecký mandát tedy trval necelých sedm měsíců a zanikl k 31.12.1992.

Stavitelé pithartovských dvojdomků tehdy zcela propadli a nedostali se do žádného zákonodárného sboru. Bohužel se od té doby periodicky reinkarnují v podobě různých, médii zpravidla milovaných několikaprocentních stran (dosaďte si jména sami).

Za připomenutí určitě stojí jméno posledního federálního premiéra Jana Stráského a posledního předsedy Federálního shromáždění Michala Kováče (oba už nejsou mezi námi). Byla to doba v mnohém naivní, ale zároveň euforická, nabitá neskutečnou politickou energií, vyplněná plnokrevnými osobnostmi. Rád na to vzpomínám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama