Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2022 11:33:00

Rusko omezilo vývoz vzácných plynů, potřebných pro výrobu čipů

Rusko omezilo vývoz vzácných plynů, potřebných pro výrobu čipů

Komentář na facebookovém profilu k posílení globální čipové krize

 Rusko zavedlo omezení na vývoz neonu, helia, kryptonu a dalších plynů. Nyní musí být vývoz koordinován s vládou RF do konce roku. Omezení jsou odvetným úderem po zastavení dodávek mikročipů z Tchaj-wanu do Ruska – jejich výroba se ještě ztíží, což posílí globální čipovou krizi.

K výrobě polovodičových prvků je zapotřebí inertní neon a palladium. Až 90 % neonu na světě se vyrábí v Rusku a na Ukrajině. Mariupolský Ingaz představoval 2/3 ukrajinských objemů, zbytek připadal na oděský Kryoin, který je nyní pozastaven. RF produkuje asi 30 % světových zásob neonu.

Palladium z Ruska je také zakázáno vyvážet. Největší světové naleziště tohoto kovu se nachází v Norilsku, kde se vyrábí v objemech, které pokrývají 35 % potřeb USA.

Výrobcům polovodičů nezbyde nic jiného, než aby pohřbili své podnikání nebo udělali téměř nemožné a našli u někoho specificky těžený neon. Nebo udělat ústupky a domlouvat se s Ruskem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama