Mgr. Martin Chmela

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2022 10:25:30

Smutné návraty dobrovolníků z Ukrajiny

Smutné návraty dobrovolníků z Ukrajiny

Článek se věnuje ne zrovna pozitivním zkušenostem dobrovolníků, kteří se rozhodli bojovat na Ukrajině na straně ukrajinské vlády.

Před pár dny vznikl na YouTube velmi zajímavý rozhovor s českým dobrovolníkem bojujícím na Ukrajině proti Rusku. Dobrovolník s přezdívkou Peťan v něm popisuje svůj strastiplný pobyt na Ukrajině. Ukrajinskou armádu popisuje jako armádu s absolutně neschopným velením, které velmi často posílá své vojáky na jistou smrt. Dle Peťana ukrajinské důstojníky tvoří loajální civilisté, jež o fungování armády nemají často vůbec žádné povědomí. Dále Peťan tvrdí, že ukrajinští vojáci mají nedostatek vybavení. Své vybavení si musel koupit sám, peníze od Ukrajinců po celou dobu nedostával žádné. Odhaduje, že se k ukrajinským vojákům na frontu dostane kvůli krádežím a korupci asi 10 % vojenského vybavení, které tam Západ posílá. Zbytek je rozprodáván, zejména na Blízký východ. Podle něj si máme 2x rozmyslet, zda skutečně chceme na Ukrajinu posílat peníze, jelikož Ukrajina je jedna velká černá díra. Dále tento dobrovolník zdůrazňuje, že (mainstreamová) média nám o situaci na Ukrajině soustavně lžou. Rozhovoru si všiml i mainstreamový novinář Vojtěch Gibiš. Na pana Gibiše rozhovor zapůsobil, protože počastoval Peťana několika nadávkami včetně té v současnosti nejoblíbenější, tedy že Peťan je „ruská filcka“. Zřejmě i díky panu Gibišovi již bohužel není rozhovor veřejně dostupný. Je to velká škoda a doufám, že se zase někde objeví. Podle informací youtubera, který se Peťana dotazoval, už je dobrovolník doma. Jelikož si nezařídil výjimku od prezidenta, aby mohl na Ukrajině bojovat, hrozí mu dlouholeté vězení. Ale i tato alternativa je pro něj lepší než na Ukrajině zůstat a čekat na jistou smrt.
Na Twitteru pod přezdívkou CohenTheBarbarian píše další český dobrovolník, jenž rovněž bojovat na straně ukrajinských vojáků. Ani on nemá na Ukrajinu nejlepší vzpomínky. Tvrdí, že Peťan má z 90 % pravdu a že situace je na Ukrajině opravdu katastrofální. Poslední kapkou pro něj byla diletantsky zorganizovaná operace, kdy byl do boje jeho tým vyslán bez mapy, rádia a informací. Na místo, kde byla připravena ruská léčka. Když se odtud chtěl jeho tým dostat, tak po něm dokonce 2x stříleli samotní Ukrajinci. V boji zemřelo mnoho zkušených dobrovolníků včetně jeho velitele, kterého omylem zastřelili Ukrajinci. Ani CohenTheBarbarian nebyl ušetřen hněvu zfanatizovaného virtuálního davu. I jeho podezřívají z toho, že je ruský agent, protože si dovoluje popisovat negativní ukrajinskou realitu, kterou na vlastní kůži zažil. Rovněž i tento dobrovolník se před časem vrátil do ČR. Je ironií osudu, že v době jeho návratu byl všemi lidmi z jeho sociální skupiny absolutně obdivován, nyní ho velká část fanoušků považuje za ruského agenta. To jsou ty paradoxy.  
Smutné návraty nejsou jen doménou českých dobrovolníků. Například i zřejmě nejslavnější kanadský sniper s přezdívkou Wali se velmi rychle z Ukrajiny vrátil. I jemu po návratu lidé nadávali. Zpráva o návratu Waliho se dokonce dostala i do českých mainstreamových médií. Jeho zážitky jsou veskrze stejné těm, které popsali čeští dobrovolníci. Organizace ukrajinské armády je doslova smrtící. Bohužel hlavně pro samotné Ukrajince a dobrovolníky.
Na příkladu výše uvedených dobrovolníků můžeme krásně vidět, jak se z oslavovaných dobrovolníků mohou snadno a rychle stát vyvrhelové. Stačí zbourat falešnou představu narýsovanou establishmentem o Ukrajině. Podobných vyprávění od navrátivších se dobrovolníků však zákonitě bude stále více. Pokusí se je establishment všechny umlčet? Bude tyto dobrovolníky šikanovat? Establishment by si měl co nejdříve uvědomit, že pravda stejně vždy vyjde najevo, ať se snaží sebevíc. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama