Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2022 20:20:00

Vyrábíte čím dál větší skupinu občanů, kteří budou závislí na sociálních dávkách

Vyrábíte čím dál větší skupinu občanů, kteří budou závislí na sociálních dávkách

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 14. června 2022 k návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě.

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, pokud se na nás teď dívají občané, je potřeba jim říct tu dobrou zprávu, a to, vážení občané, vládní pětikoalice, která má tady ve Sněmovně převahu 108 hlasů a může si dovolit v podstatě cokoliv kdykoliv odhlasovat, cokoliv a konečně po půl roce slibů, přešlapování, analyzování, zarytého mlčení a zdržování konečně přichází aspoň s nějakým řešením pomoci. Tím je podle pětikoalice jednorázových pět tisíc korun pro dítě do 18 let za předpokladu, že rodina celkově za rok nevydělá víc než milion.

Z mého pohledu je to hodně málo a naprosto nedostatečné řešení. Jednorázově zalepíte jednu dírku z vašeho cedníku - vy mu tedy říkáte deštník proti chudobě -, která však do budoucnosti vůbec, ale vůbec nic nevyřeší. Předloženým návrhem říkáte všem lidem, kteří se starají o nezaopatřené děti ve věku nad 18 let do 26 let, že vás nezajímají. A je vám jedno, jestli se nezaopatřené děti připravují na budoucí povolání. Chcete z Česka montovnu, a proto středoškolákům a vysokoškolákům říkáte: nechte studia a běžte makat, protože vás vaši rodiče již nebudou moci podporovat a živit? To je ta sociální politika?

V první řadě si shromážděme data. Ke krachům poskytovatelů energií se přidal obecně energeticky nedostatek. Inflace letí vzhůru, a co se týká potravin, tak je již více než 30 %. 24. února napadlo Rusko Ukrajinu a do pohybu se daly miliony lidí, kteří musejí opustit svoje válkou zkoušené domovy. Začal být problém s ropou, ale taky pšenicí, hnojivy a co já vím, co ještě najednou není a nebude. A naše vláda až dodnes nic. Ono jí to totiž vlastně vyhovuje, že lidé znehodnocují svoje úspory a generace získávané rodinné prostředky končí v kapitolách Ministerstva financí. Je drahý plyn a elektřina? Nevadí. Lidé víc zaplatí, bude větší příjem z DPH. Stát bohatne nebo rozhodně neprodělává a lidé si s tím už nějak poradí. Jenže ti lidé přestanou utrácet a příjmy státního rozpočtu se zásadně sníží.

Dámy a pánové, uvědomili jste si, že vaším dlouhodobým nicneděláním a přihlížením na to, kam se dostáváme, jste vyrobili a dále vyrábíte čím dál větší skupinu občanů, kteří budou závislí na sociálních dávkách? To, co jste předložili, problém nevyřeší a už vůbec ne to, aby si lidé mohli koupit drahou energii a bydlení, které jim vlastně díky vám předepisuje stát.

Nežijeme ve světě sami. I když se to leckomu z koalice může za zdmi těchto budov klidně zdát. Poučení máme všude kolem nás. Pokud by tato vláda zastropovala ceny energií jako v jiných zemích, ubyla by potřeba navýšení mandatorních výdajů, a tím i prohlubování schodku rozpočtu. A to vůbec nemluvím o tom, že většina příspěvků je jednorázových, jakoby za měsíc už žádné problémy neměly být. Ale já vás mohu ujistit, že budou i další měsíce.

Pro srovnání, jak to mají jinde, třeba teď aktuálně v Rakousku, které poskytuje podporu jednorázově, ale v úrovních 500 euro, cirka 12 tisíc korun na dospělou osobu, 250 euro na dítě a pro důchodce 300. Celková pomoc ve výši šest miliard euro, což je zhruba 145 miliard korun. U nás 5 tisíc korun na dítě do 18 let. Dále spletitý způsob vyplňování různých dotazníků a formulářů, který ještě více udělá z tohoto milodaru nedostupnou věc. A to vůbec neřeším fakt, že se tato vláda díky svým experimentům s finanční pomocí běžencům chová v konečném součtu k přespolním lépe než k vlastním.

Vážené kolegyně, kolegové, vládo, máme dnes unikátní možnost nechat s podporou napříč politickým spektrem schválit skutečně významnou pomoc našim občanům, kteří tyto všechny krize snášejí od počátku trpělivě, s pokorou a s důvěrou ve stát, který se o ně v těžkých okamžicích postará. Pojďme schválit takovou pomoc, která bude pro naše lidi skutečně něco znamenat, ne jen prázdné gesto rozbíhající se předvolební kampaně. Tou pomocí je dle mého návrh, který tady přednesl kolega Brabec, a to je příspěvek pro všechny nezaopatřené děti do 26 let vyplácený po dobu šesti měsíců. Nezklamte ty, kteří vás volili. Nezklamte prosím občany naší země. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama