Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2012 16:49:01

Přijmout euro bez referenda je nemyslitelné

Přijmout euro bez referenda je nemyslitelné

Čeští poslanci uvolnili cestu stálému záchrannému eurovalu.

„Stálý záchranný mechanismus bude mít jasná pravidla a bude pod parlamentní kontrolou, proto ho považuji za lepší řešení současné krize eurozóny než látání problémů prostřednictvím dočasných instrumentů. České republiky se v tuto chvíli netýká. Pokud by ale nyní k euru přistoupila, musela by na euroval přispět během příštích pěti let 32 miliardami korun," zopakoval hlavní fakta Jan Bauer.

 „ODS proto bude i nadále trvat na tom, aby o případném budoucím vstupu do eurozóny a přijetí jejích pravidel, včetně účasti na tomto záchranném mechanismu, rozhodli voliči v referendu. Neumím si představit jedinou zodpovědnou politickou stranu, která by přijala takový závazek, aniž by se zeptala svých občanů na názor. Debata o přijetí eura každopádně není na pořadu dne," doplnil Bauer.

 Ke změně čl. 136 daly již loni na jaře předběžný souhlas ve formě vázaného mandátu obě komory parlamentu. Ke konečné ratifikaci byla potřebná ústavní většina v obou z nich. Senát již se změnou vyslovil souhlas.

 Lisabonská smlouva v současnosti neumožňuje sanaci krachujících států mimo živelných pohrom a katastrof. Současné kroky se tak v eurozóně dějí v rámci takzvaných dočasných mechanismů finanční stability. Oproti tomu stálý mechanismus známý pod zkratkou ESM má platit již od poloviny tohoto roku a cesta k němu vede právě přes změnu čl. 136 Lisabonské smlouvy. Fungování ESM bude mít mezivládní charakter.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama