doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc.

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2022 19:21:00

Výzkum a inovace umožňují nalézat řešení na současné i budoucí výzvy

Výzkum a inovace umožňují nalézat řešení na současné i budoucí výzvy

Ministr Vladimír Balaš s eurokomisařkou pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariyou Gabriel včera zahájili v prostorách Kongresového centra v Praze dvoudenní konferenci k synergiím ve financování výzkumu a inovací v Evropě.

 Jde vůbec o první z významných akcí pořádaných předsednictvím České republiky v Radě EU v kontextu Evropského výzkumného prostoru. Na konferenci je přítomných 350 účastníků z celé Evropy, další zájemci můžou sledovat přímý přenos prostřednictvím webu ZDE.

Právě probíhající konference se zaměřuje na problematiku synergií ve využívání národních a evropských finančních prostředků pro podporu výzkumu, vývoje a inovací. Přesto, že členské státy i Evropská komise vynakládají velké úsilí k plnému využití potenciálu synergií, čili efektivního kombinování finančních zdrojů, na konferenci se probíraly i nedostatky v jejich nastavení, a také to, jak využívat tyto nástroje při financování výzkumných infrastruktur, evropských výzkumných a inovačních partnerství, misí EU či inovací co nejefektivněji bez překryvů a duplicit.

„Výzkum a inovace nám umožňují nalézat znalostní řešení na současné, ale i budoucí společenské a ekonomické výzvy, ať už se jedná o klimatickou změnu, digitalizaci a zelenou tranzici, energetickou krizi či výzkum civilizačních chorob. Aby byl využit plný potenciál vědeckotechnické spolupráce v Evropě, je třeba zajistit efektivní využívání národních a unijních nástrojů k podpoře výzkumu a inovací. Synergie tak představují jednu ze stěžejních priorit výzkumné agendy předsednictví ČR v Radě EU,“ uvedl při zahájení konference ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

„Výzkum a inovace jsou klíčové pro podporu myšlenek a iniciativ k modernizaci Evropy a udržitelného socioekonomického oživení. Program Horizont Evropa může působit jako katalyzátor pro podporu ambiciózních investičních cílů, na nichž se členské státy dohodly v rámci paktu ERA pro výzkum a inovace. Je důležité využít příležitostí, které nabízí synergie napříč různými programy a nástroji, na národní a regionální úrovni EU, a sladit naše strategie směrem k zelené a digitální transformaci s pozitivním dopadem na naši společnost,“ dodala eurokomisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel.

Účastníci z řad výzkumné a inovační komunity dále sdíleli své zkušenosti a představili příklady dobré praxe z oblasti kombinování různých zdrojů financování z národních a unijních zdrojů k podpoře rozvoje vědeckého poznání a vývoje nových technologií a inovací.

Cílem konference je kromě jiného prezentovat a podpořit takzvanou Pražskou deklaraci o synergiích ve financování výzkumu a inovací v Evropě, která bude předložena členským státům EU k vyjádření jejich podpory a která vyzývá evropské zainteresované strany, aby pokračovaly v odstraňování bariér pro plné využití synergií. Konferenci uspořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Domem zahraniční spolupráce.

Bližší informace o konferenci jsou k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama